Άρχισαν τη Δευτέρα οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στο Νησί του Πάσχα, με τη χορήγηση 1.200 δόσεων την πρώτη μέρα.

Το Νησί του Πάσχα, σε απόσταση 3.500 χιλιομέτρων ανοιχτά της ακτής της Χιλής, φημισμένο για τους παράξενους και επιβλητικούς μονόλιθούς του, δεν έχει κανένα κρούσμα κορονοϊού εδώ και πάνω από 300 μέρες, όπως αναφέρει το France 24

Oι πρώτοι που εμβολιάστηκαν ήταν πολίτες άνω των 80 ετών και το υγειονομικό προσωπικό, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος του νησιού, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ανοσοποιηθούν περίπου 8.000 άνθρωποι, το 80% του πληθυσμού, δηλαδή.

Οι προμήθειες με το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac έφτασαν στο νησί την Πέμπτη, στην εβδομαδιαία άφιξη αεροπλάνου εφοδιασμού.

Η διαδικασία του εμβολιασμού συνεχίζεται σήμερα και αύριο με τους πολίτες άνω των 70.

Την ώρα που η Χιλή έχει πάνω από 755.000 κρούσματα Covid-19 και πάνω από 19.000 θανάτους, το νησί του Πάσχα δεν έχει καταγράψει ούτε μία μόλυνση εδώ και πάνω από 300 ημέρες, από τη στιγμή που απαγόρευσε όλες τις τουριστικές επισκέψεις.

«Δεν έχουμε covid εδώ και 312 μέρες χάρη στην απόφαση, που στήριξαν οι πολίτες, να κλείσει το νησί σε τουρίστες» τόνισε ο δήμαρχος.

Χωρίς τουρισμό, που αποτελεί και τον βασικό πυλώνα της οικονομίας του νησιού, οι κάτοικοι χρειάστηκε να επιστρέψουν στην αρχαία πολυνησιακή παράδοση στην οποία ο καθένας φροντίζει τον εαυτό του και μοιράζεται τους πόρους του με την κοινότητα.