Τη γιγαντιαία εκστρατεία θανάτωσης σχεδόν 15.000.000 βιζόν ολοκλήρωσε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου η Δανία. Η χώρα έλαβε την απόφαση αυτή, την οποία και εφάρμοσε, με στόχο να εξαλείψει τους κινδύνους της μετάλλαξης του νέου κορονοϊού στα ζώα αυτά.

«Η θανάτωση ολοκληρώθηκε χθες. Συνολικά, έγινε ευθανασία σε περίπου 15 εκατομμύρια ζώα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου της Κτηνιατρικής Αρχή, τρεις μήνες μετά την απόφαση που έλαβε η πρωθυπουργός της χώρας.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Δανία, πρώτη εξαγωγέας παγκοσμίως δέρματος βιζόν, διέταξε τη θανάτωση του συνόλου των βιζόν στο βασίλειο, εξαιτίας μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού, που θα μπορούσε, σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δραστικά μέτρα ελήφθησαν επίσης για τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Αν και η μετάλλαξη ανακοινώθηκε ότι εξαλείφθηκε στις 19 Νοεμβρίου, ελλείψει νέων κρουσμάτων, η κυβέρνηση παρέμεινε πιστή στο πλάνο της να θανατώσει όλα τα βιζόν.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η χώρα ενέκρινε νόμο με τον οποίο απαγορεύεται η εκτροφή βιζόν έως την 1η Ιανουαρίου του 2022, παρέχοντας μια νομική βάση, με αυτόν τον τρόπο, στην απόφαση θανάτωσης, που μέχρι εκείνη την ώρα δεν ήταν νομικά δεσμευτική παρά μονάχα στις εστίες της επιδημίας.