Μπορεό ο Ντόναλντ Τραμπ να αποτελεί παρελθόν από τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, αλλά ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας εξακολουθεί να απασχολεί το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Άλλωστε, τα όσα έγιναν στις 6 Ιανουαρίου με την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο θα βρίσκονται σε επίκεντρο για αρκετό διάστημα.

Σήμερα (02/02), οι δικηγόροι της νομικής ομάδας υπεράσπισης του τέως προέδρου, επιχειρηματολόγησαν ότι η αμερικανική Γερουσία δεν έχει την εξουσία να τον δικάσει ως πολίτη με την κατηγορία ότι υποκίνησε μια εξέγερση στην Ουάσινγκτον.

Σε ένα υπόμνημα που κατατέθηκε μια εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της δίκης, η νομική ομάδα του Τραμπ επίσης προέβαλε το νομικό επιχείρημα ότι η Γερουσία δεν έχει δικαιοδοσία να τον εμποδίσει να αναλάβει δημόσιο αξίωμα στο μέλλον.

Λίγο νωρίτερα, οι Δημοκρατικοί βουλευτές που ανέλαβαν τον ρόλο των εισαγγελέων στη δεύτερη δίκη του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου ενώπιον της Γερουσίας, υποστήριξαν πως οι ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο, συνιστούν «προδοσία ιστορικών διαστάσεων».

Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του Πιτ Μπούτιτζιτζ στη θέση του υπουργού Μεταφορών

Παράλληλα, η Γερουσία είχε και πιο… πεζά θέματα να ασχοληθεί. Συγκεκριμένα, ενέκρινε τον διορισμό του Πιτ Μπούτιτζιτζ, του πρώην δημάρχου της πόλης Σάουθ Μπεντ, ως τον επόμενο υπουργό Μεταφορών στην κυβέρνηση Μπάιντεν, από τον οποίο διεκδίκησε το χρίσμα του προέδρου των Δημοκρατικών.

Ο διορισμός του Μπούτιτζιτζ πήρε το «ΟΚ» με ψήφους 86 υπέρ έναντι 13 κατά.

Ως επικεφαλής του υπουργείου Μεταφορών, θα επιβλέπει τις αερομεταφορές, τους αυτοκινητοδρόμους, τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά επίσης και τις προσπάθειες για ασφαλείς μεταφορές εν μέσω της πανδημίας της Covid-19.

Είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος υπουργός, ο διορισμός του οποίου εγκρίνεται από τη Γερουσία.