«Την ενθουσιώδη δέσμευσή του» να μεταρρυθμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα λίγο μετά τον διορισμό του ο Φίλιπ Χάμοντ, που εγκατέλειψε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας για να αναλάβει αυτό των Εξωτερικών.

«Το μήνυμα που οι εταίροι μας στην ΕΕ θα έπρεπε να εξάγουν από τον διορισμό μου είναι η ενθουσιώδης δέσμευσή μου στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» της Ένωσης, δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν από την αεροπορική έκθεση του Φάρνμπορο.

«Ελπίζω ότι θα πετύχουμε να διαπραγματευτούμε μια μεταρρύθμιση της ΕΕ η οποία θα λειτουργεί για τον βρετανικό λαό, για τα βρετανικά εθνικά συμφέροντα και για τους πολίτες της Ευρώπης, διότι έχουν ανάγκη μια μεταρρύθμιση τόσο όσο και εμείς», πρόσθεσε ο Χάμοντ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνέντευξη Τύπου.

«Θα συνεργαστώ στενά με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών σε αυτή τη διαδικασία της μεταρρύθμισης ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Βρετανία», σημείωσε ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε την ΕΕ, απαντώντας στις ανησυχίες που έχουν οι Βρετανοί και πολλοί άλλοι άνθρωποι στην Ευρώπη όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», σημείωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

«Μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία την οποία ο βρετανικός λαός θα επικυρώσει με ένα δημοψήφισμα», εκτίμησε ο Χάμοντ.

«Όμως η θέση μας είναι απολύτως ξεκάθαρη. Δεν θα αποφασίσουν οι πολιτικοί σε κάθονται καπνισμένες αίθουσες αν η συμφωνία είναι καλή ή όχι. Ο βρετανικός λαός μέσω δημοψηφίσματος θα αποφασίσει αν η συμφωνία είναι καλή και προς το βρετανικό εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις του απέναντι στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Χάμοντ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα συνεργασίας με τον Άσαντ. Ο Άσαντ πήγε πολύ μακριά», αναφερόμενος στις «επιθέσεις εναντίον των ίδιων του των πολιτών. Τις σφαγές. Στην ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώθηκε πέρα από τους χειρότερους φόβους».

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να υποστηρίζουμε τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία, η οποία είναι δεσμευμένη σε ένα δημοκρατικό μέλλον για τη χώρα», υπογράμμισε.

Ο διορισμός του 58χρονου ευρωσκεπτικιστή Φίλιπ Χάμοντ στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας σηματοδοτεί μια στροφή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με την οποία επιδιώκει να ικανοποιήσει τη δεξιά και ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Συντηρητικών, δέκα μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και να αντιμετωπίσει τη διαρροή ψηφοφόρων προς το ευρωφοβικό κόμμα Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ που θριάμβευσε στις ευρωεκλογές.

«Ο Φίλιπ Χάμοντ είχε αφήσει να εννοηθεί πριν λίγο καιρό ότι θα ήταν ανοικτός σε μια έξοδο (της Βρετανίας) από την ΕΕ», δήλωσε στο BBC ο Τιμ Μοντγκόμερι πρώην λογογράφος των Συντηρητικών. «Μια άποψη την οποία ούτε ο Ντέιβιντ Κάμερον ούτε ο Ουίλιαμ Χέιγκ έχουν εκφράσει προς το παρόν».

Το 2010, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Κάμερον, ο Χάμοντ διορίστηκε υπουργός Μεταφορών, ενώ το 2011 προήχθη σε υπουργό Άμυνας. Η νέα του προαγωγή αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς αναλυτές καθώς στους διαδρόμους του Ουέστμινστερ είναι γνωστός ως «ο γκρίζος άνθρωπος» καθώς δεν πρόκειται για έναν πολιτικό με ισχυρή προσωπικότητα. Θεωρείται όμως πιστός στον Κάμερον.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο διορισμός του είναι ένας τρόπος για τον βρετανός πρωθυπουργού να ελέγχει πιο στενά την εξωτερική πολιτική της χώρας του, με την προοπτική της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος το 2017 για τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Ο διορισμός του Χάμοντ σημαίνει ότι ο Κάμερον θα έχει τον δικό του υπουργό Εξωτερικών», σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Φίλιπ Κόλινς, αρθρογράφος της εφημερίδας Times και πρώην λογογράφος του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.