Σφοδρές επικρίσεις δέχθηκε σήμερα το πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης, καθώς κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης μετά τη μετάδοση ενός ρεπορτάζ στο οποίο μια γυναίκα που εμφανίζεται ως ουκρανή πρόσφυγας δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «σταύρωσαν» δημοσίως ένα παιδί στο Σλαβιάνσκ.

Η γυναίκα αυτή ισχυρίστηκε ότι το συμβάν αυτό έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία του Σλαβιάνσκ «μπροστά σε γυναίκες, κορίτσια και ηλικιωμένους», αφού τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν το πρώην προπύργιο των αυτονομιστών ανταρτών.

Το επεισόδιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία άλλη πηγή. Αντίθετα οι μαρτυρίες κατοίκων που διαψεύδουν το ρεπορτάζ έχουν αυξηθεί μετά την μετάδοσή του.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Πέρβιι Κανάλ (Πρώτο Κανάλι), που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, παρουσίασε τα γεγονότα ως αληθή, χωρίς όμως να δίνει την ημερομηνία που συνέβησαν, ή να τα επιβεβαιώνει από άλλη πηγή.

«Η λογική δεν μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πώς τέτοια πράγματα είναι δυνατά στις μέρες μας, στο κέντρο της Ευρώπης», σχολίασε ένας παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου.

Σύμφωνα με τη διήγηση της Ουκρανής, η οποία έδωσε το όνομα Γκαλίνα Πίσνιακ, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας «πήραν ένα μικρό αγόρι τριών ετών και όπως το Χριστό, το σταύρωσαν σε ένα σανίδι».

Μια δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου χαιρέτισε «το κουράγιο» της νεαρής γυναίκας, μητέρας τεσσάρων παιδιών, που πλέον διατρέχει «μεγάλο κίνδυνο» επειδή έκανε «τις αποκαλύψεις» αυτές.

«Δείξατε το πρόσωπό σας με τόσο γενναίο τρόπο, αποκαλύψατε το επώνυμό σας. Δεν φοβάστε;», την ρώτησε η δημοσιογράφος.

Μετά τη μετάδοση του ρεπορτάζ αυτού οι επικρίσεις εναντίον του τηλεοπτικού δικτύου έχουν αυξηθεί.

«Αυτό ξεπερνά τα όρια του κακού. Είμαι σε κατάσταση σοκ», δήλωσε η Γκαλίνα Τιμτσένκο, πρώην διευθύντρια σύνταξης του ειδησεογραφικού ιστότοπου Lentra.ru, γνωστού για την κάλυψη της δράσης της ρωσικής αντιπολίτευσης.
«Κανένα γεγονός δεν έχει επαληθευτεί. Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση της επαγγελματικής ηθικής», συνέχισε η ίδια.

«Κάτι τέτοιο αξίζει δικαστική έρευνα. Οι άνθρωποι που το έκαναν αυτό είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία και αυτό που πράττουν είναι ένα πραγματικό έγκλημα», έγραψε στο ιστολόγιό του ο αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείο Εσωτερικών Νατάλια Στατίβκο κατήγγειλε «ένα χονδροειδές ψέμα».

«Η Ρωσία ακολουθεί τα βήματα του (Γιόζεφ) Γκέμπελς», του υπουργού προπαγάνδας του ναζιστικού καθεστώτος, κατήγγειλε η ίδια. «Όσο μεγαλύτερο και τερατώδες είναι το ψέμα, τόσο καλύτερα για τη ρωσική προπαγάνδα», πρόσθεσε η Στατίβκο.