Ο αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων της Ρουμανίας (UDMR) Χούνορ Κέλεμεν, ο οποίος ανακοίνωσε το Σάββατο ότι παραιτείται από αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε μετά από σημερινή συνάντηση με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό, Βίκτορ Πόντα στο Βουκουρέστι ότι θα συνεχίσει να εκτελεί χρέη υπουργού Πολιτισμού και ότι ζήτησε να οριστεί αντικαταστάτης του μετά την 1η Αυγούστου.

Η Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων της Ρουμανίας (UDMR) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποφάσισε να παραμείνει στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό, παρ΄ ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Χούνορ Κέλεμεν ανήγγειλε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

«Η Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων της Ρουμανίας παραμένει στο συνασπισμό, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αγωνιστεί για τα δικαιώματά μας ως μία εθνική μειονότητα. Αλλά θα παραιτηθώ από αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού», δήλωσε ο κ. Κέλεμεν στη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος το Σάββατο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα επικεντρωθεί περισσότερο σε δραστηριότητες του κόμματος, όπως την προετοιμασία για τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Η Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων Ρουμανίας προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, η οποία τάχθηκε εναντίον διεθνούς πρωτοβουλίας που ζητά νέους μηχανισμούς ασφάλειας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε όλη την Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία «Minority SafePack», μη κυβερνητική οργάνωση που στηρίζεται από την UDMR ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ρυθμίζονται αποκλειστικά από εθνικούς νόμους προς το παρόν.

Το μόνιμο συμβούλιο της UDMR συνεδρίασε λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε όταν η ρουμανική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εξωτερικών στήριξε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία Minority SafePack, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητες που ορίζονται από διατάξεις των θεμελιωδών συνθηκών και ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων ρυθμίζονται από εθνικούς νόμους.

Η UDMR επιδιώκει ευρύτερη αυτονομία για τις περιοχές της Τρανσυλβανίας, όπου ζουν οι περισσότεροι Ούγγροι και σύντομα αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο νόμου για το θέμα.

Περίπου το 7% των συνολικά 19,5 κατοίκων της Ρουμανίας ανήκουν στην ουγγρική μειονότητα. Περίπου 600.000 είναι οι αποκαλούμενοι Σέκλερς, που έκαναν εκστρατεία για αυτόνομη περιοχή στην Τρανσυλβανία, η οποία ήταν πρώην τμήμα του Βασιλείου της Ουγγαρίας έως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα έχει δηλώσει ότι θα απευθυνθεί στο αίτημα της ουγγρικής μειονότητας για αυτονομία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

H UDMR είναι μικρότερος εταίρος σε διάφορους κυβερνητικούς συνασπισμούς τα τελευταία 20 χρόνια.

Τώρα συνεργάζεται με τους Σοσιαλδημοκράτες του Βίκτορ Πόντα, είναι μέλος της κεντροαριστερής κυβέρνησης και για τη στήριξη που παράσχει έχει μία θέση αναπληρωτή πρωθυπουργού και τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Τα αιτήματα για ευρύτερη αυτονομία της ουγγρικής μειονότητας διατυπώνονται στο πλαίσιο συζήτησης για αναθεώρηση του Συντάγματος της Ρουμανίας. Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι η διοικητική οργάνωση, στην οποία η UDMR θέλει να περιληφθεί αυτόνομη περιοχή της Τρανσυλβανίας.