Τριάντα τέσσερις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυναν σήμερα, με κοινή ανακοίνωσή τους, έκκληση για κατάπαυση του πυρός καθώς και για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Action Contre la Faim (Δράση εναντίον της πείνας), CARE, Save The Children, Oxfam και τριάντα άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις από την Ιταλία, την Ελβετία ή και την Ιαπωνία ζητούν από τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς να βρουν μια βιώσιμη λύση για να βάλουν τέλος στη σύγκρουση, «ώστε τα θύματα αυτών των μαχών να προφυλαχθούν από τη βία και τα δικαιώματά τους και οι ανάγκες τους να γίνουν σεβαστά».

«Την ώρα που άμαχοι της Λωρίδας της Γάζας σκοτώνονται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, που τα σπίτια, τα σχολεία, οι προσβάσεις στο νερό υφίστανται ζημιές και καταστρέφονται, και οι ρουκέτες των Παλαιστινίων συνεχίζουν να πέφτουν στο Ισραήλ, ζητούμε και πάλι μια κατάπαυση του πυρός», τονίζουν οι 34 ΜΚΟ.

Το Ισραήλ, με τους βομβαρδισμούς κατοικιών στη Γάζα, παραβιάζει ενδεχομένως το δίκαιο του πολέμου, προειδοποίησε επίσης σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι ΜΚΟ αυτές εντάσσονται σε μια ένωση υπηρεσιών διεθνούς ανάπτυξης (AIDA), η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Λονδίνο και η οποία αριθμεί 70 μέλη. Όλα δραστηριοποιούνται στην Παλαιστίνη.

Συνολικά 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέσα σε τέσσερις ημέρες στη Γάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον παλαιστίνιο υπουργό Υγείας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει σκοτωθεί κανένας Ισραηλινός. Ένας 50χρονος τραυματίσθηκε όταν μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από την Παλαιστίνη έπληξε σήμερα ένα πρατήριο καυσίμων στο Ασντότ, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τη Λωρίδα της Γάζας.