Η Ιαπωνία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα προμηθευτεί το μεγαλύτερο μέρος των 120 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca από εγχώριους παρασκευαστές, καθώς προβλήματα παραγωγής στο εξωτερικό έχουν εγείρει ανησυχίες για την έγκαιρη διανομή τους, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η AstraZeneca μείωσε τις προμήθειες που είχε υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία. Η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε επίσης αυτήν την εβδομάδα μια μειωμένη προμήθεια από την AstraZeneca.

Η βρετανο-σουηδική εταιρεία επιβεβαίωσε στο υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ότι περισσότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19 θα παραχθούν στη χώρα, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτο.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να παράγουμε τα εμβόλια στη χώρα», δήλωσε ο Κάτο σε δημοσιογράφους.

Η Ιαπωνία έχει ρυθμίσει να αγοράσει 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που δημιούργησαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με την Daiichi Sankyo Co, την JCR Pharmaceuticals Co και άλλους ντόπιους εταίρους να έχουν συμφωνήσει να παρασκευάσουν και να διανείμουν τις δόσεις.

Όταν η AstraZeneca ξεκίνησε δοκιμές του εμβολίου της στην Ιαπωνία το καλοκαίρι, νωρίτερα από αυτές του εμβολίου της Pfizer Inc, δεν είχε ακόμη υποβάλει αίτηση για την έγκρισή του, αφήνοντας το εμβόλιο της δεύτερης να είναι το μοναδικό που τελεί σήμερα υπό εξέταση στη χώρα.

Η AstraZeneca δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση.

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να αρχίσει την εκστρατεία εμβολιασμού στα τέλη Φεβρουαρίου με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή στον τομέα της υγείας. Η χώρα έπεται των περισσότερων μεγάλων οικονομιών στον κόσμο όσον αφορά την έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19 λόγω της εξάρτησής της από παρασκευαστές στο εξωτερικό και την αξίωσή της τα εμβόλια να υποβληθούν πρώτα σε εγχώριες δοκιμές.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει εξάλλου μεγάλα εμπόδια υλικοτεχνικής υποστήριξης, τα οποία, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, θα καταστήσουν δύσκολο να εμβολιάσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της ενόψει της προγραμματισμένης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο από τον Ιούλιο.