Χειρουργικές μάσκες και όχι τις απλές υφασμάτινες συνιστά η γαλλική κυβέρνηση στους πολίτες της, καθώς, όπως τονίζει, προσφέρουν καλύτερη προστασία από την COVID-19.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Γαλλία ζητά υποχρεωτικά από τους πολίτες της να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους, ωστόσο μέχρι και τώρα δεν υπήρχε σύσταση για το είδος της μάσκας. Οι γαλλικές αρχές ανησυχούν για τα νέα, πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού.

«Η σύσταση που κάνω στους Γάλλους πολίτες είναι να μη φορούν πλέον υφασμάτινες μάσκες» δήλωσε ο υπουργός Υγείας στο γαλλικό δίκτυο TF1.

Προειδοποίησε ακόμα πως σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. «Μπορεί να αναγκαστούμε να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα από εκείνα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι Γάλλοι αυτό το φθινόπωρο», σημείωσε.

Αξιωματούχοι του γαλλικού συστήματος Υγείας είχαν αναφέρει νωρίτερα αύξηση του ρυθμού μετάδοσης της νόσου στη χώρα, και είχαν δηλώσει ανήσυχοι για τα πιο μεταδοτικά στελέχη που ανιχνεύονται σε άλλες χώρες.

Νέο lockdown αν δεν αποδώσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Η Γαλλία πιθανόν να χρειαστεί ένα τρίτο εθνικό lockdown αν η ισχύουσα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6μμ αποτύχει να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ένα μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της Γαλλίας υπογραμμίζοντας ότι αυτό πιθανόν να αφορά τις πιο ευάλωτες ομάδες.

«Αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται, θα χρειαστεί να καταφύγουμε και πάλι σε lockdown. Θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά ένα λόκνταουν περιορισμένο στους ευάλωτους πολίτες», δήλωσε η επιδημιολόγος Οντίλ Λονέ.