Το Ιράν οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν «να γράψουν Ιστορία» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υπογράφοντας μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το θέμα εισέρχονται στην τελευταία και πιο κρίσιμη φάση τους.

Έπειτα από μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, οι αντιπροσωπείες του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) συναντώνται αύριο Πέμπτη το πρωί για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα με αντάλλαγμα με την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της.

Και οι δύο πλευρές έχουν επισημάνει ότι είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν σχεδόν χωρίς διάλειμμα μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία ώστε να τερματιστεί η διπλωματική διαμάχη για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν που σοβεί από το 2002.

Βάσει της προσωρινής συμφωνίας του 2013 υπάρχει το ενδεχόμενο έπειτα από κοινή απόφαση να παραταθεί ο διάλογος για έξι μήνες. Οι έξι αντιπροσωπείες έχουν ανακοινώσει ότι αναμένουν τους υπουργούς Εξωτερικών να συμμετάσχουν στις συνομιλίες καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας.

«Στη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να γράψουμε Ιστορία», δήλωσε ο Ζαρίφ σε μήνυμά του που ανέβασε στον ιστότοπο YouTube.

Το Ιράν «προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία. Όχι μια καλή ούτε μια κακή συμφωνία, όμως μια εφικτή και βιώσιμη», στη βάση της «αμοιβαίας κατανόησης», εξήγησε ο ίδιος.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη «θέλει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι το πυρηνικό μας πρόγραμμα θα παραμείνει ειρηνικό», επισημαίνοντας ότι «έχουμε ακόμη χρόνο για να καταρρίψουμε τον μύθο σύμφωνα με τον οποίο το Ιράν επιθυμεί να κατασκευάσει (πυρηνική) βόμβα».

Στο μήνυμά του διάρκειας τεσσεράμισι λεπτών ο Ζαρίφ σημείωσε ότι το ζήτημα για τα πυρηνικά του Ιράν θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί από το 2005 στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ευρωπαϊκή τρόικα. Όμως «η κυβέρνηση (του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ου.) Μπους τορπίλισε τη συμφωνία» ζητώντας τον πλήρη τερματισμό του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

Οι διεθνείς κυρώσεις δεν επιβράδυναν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «αλλά το αντίθετο», υπενθύμισε ο ίδιος.

Ο Ζαρίφ υπογράμμισε ότι «οι διεθνείς κυρώσεις δεν γονάτισαν τον ιρανικό λαό», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει «χρόνος να βγούμε από αυτή την πορεία κλιμάκωσης».

Το μήνυμα αυτό του ιρανού υπουργού δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα που ο Ζαρίφ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde επεσήμανε ότι η χώρα του «δεν έχει τίποτε να κρύψει».

Στην ίδια συνέντευξη ο ίδιος ζήτησε από την Ομάδα 5+1 να μην επιμείνουν σε απαράδεκτα και παράλογα αιτήματα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης.

«Πάνω απ’ όλα τους καλώ να μην αφήσουν τις αυταπάτες να εκτροχιάσουν μια διαδικασία που θα μας επιτρέχει να τερματίσουμε μια άχρηστη κρίση και να ανοίξει νέους ορίζοντες», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ ο Ζαρίφ είπε ότι είναι διατεθειμένος να δεχθεί κάποια μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου και άλλες εγκαταστάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, κάτι το οποίο το Ιράν δεν επιθυμεί, όπως υπογράμμισε.

Χθες Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε ζητήσει από τους ιρανούς ηγέτες να μην «καταστρέψουν μια ιστορική ευκαιρία να τερματιστεί η οικονομική και διπλωματική απομόνωση του Ιράν και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών του».