Το 57% των Ιταλών εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, αλλά μόνον το 40% την κυβέρνησή του, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα του ινστιτούτου Ipr Marketing, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του καναλιού Rai Tre της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης.

Όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί συγκεντρώνουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ξεπερνά το 20%, ο Αντζελίνο Αλφάνο της Νέας Κεντροδεξιάς βρίσκεται επίσης στο 20% ενώ ο ηγέτης της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, στο 19%.

Ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, «πείθει» το 17% των Ιταλών, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της γερουσίας, το 54% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα έπρεπε να καταργηθεί εντελώς, ενώ το 33% θεωρεί πως θα έπρεπε να αλλάξουν οι αρμοδιότητές της.

Το 65% του δείγματος πιστεύει, δε, ότι οι γερουσιαστές δεν θα έπρεπε να χαίρουν ασυλίας, ενώ μόνο το 29% τάσσεται υπέρ της διατήρησής της.

Σε σχέση, τέλος, με την νομική αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών που συζούν, το 55% στηρίζει το μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση Ρέντσι για το ζήτημα, το 20% θα ήθελε να περιορίσει τα σύμφωνα συμβίωσης μόνον στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και το 15% δηλώνει γενικά αντίθετο.