Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον έχει ξεκινήσει έναν «πόλεμο» εναντίον της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν.

Την τακτική του ακολουθούν και αρκετά βρετανικά μέσα που προσπαθούν με κάθε τρόπο να πλήξουν το προφίλ του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

Πρόσφατο δημοσίευμα της Daily Mail τον αποκαλεί μέθυσο – επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων – μεταξύ αυτών και του προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ- και υποστηρίζει ότι αυτή η αδυναμία του στο ποτό τον καθιστά κατάλληλο για πρόεδρος της Κομισιόν.

Μάλιστα το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επικαλείται μεταξύ άλλων, ανώτατο Βρετανό αξιωματούχο που υποστηρίζει ότι «οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχονται ότι ο Γιούνκερ είναι ο λάθος άνθρωπος για αυτή την θέση».

Στη συνέχεια η εφημερίδα φιλοξενεί παλιότερες και νέες δηλώσεις ανθρώπων που μιλάνε για τη συνήθεια του Γιούνκερ να πίνει:

– Ανώτερη διπλωματική πηγή είπε στην εφημερίδα, «ο κ. Γιούνκερ φέρεται να πίνει κονιάκ για πρωινό».

– Ήταν «τύφλα στο μεθύσι», συμπεριφερόταν άξεστα και επαναλάμβανε συνεχώς την λέξη «γαμ…το» κατά την διάρκεια συνάντησης.

– Γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι έπινε για πάρα πολλά χρόνια, μάλιστα ορισμένες φορές στα κρυφά και ότι η αδυναμία του είναι κοινό μυστικό στο Λουξεμβούργο.

Ευρωπαίος απεσταλμένος είπε στην εφημερίδα ότι ο Γιούνκερ είναι «πολιτικά και προσωπικά ακατάλληλος» για την προεδρία της Κομισιόν.

Βέλη εναντίον του Γιούνκερ, είχε εξαπολύσει και ο διάδοχός του, ο κύριος Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ερωτηθείς σε ολλανδική εκπομπή αν επιτρεπόταν το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ στις συνόδους του Eurogroup, απάντησε:

«Απαγορευόταν πάντα. Μόνο ο προηγούμενος πρόεδρος (σ.σ. ο Γιούνκερ) δεν το τηρούσε… Ήταν δεινός πότης και καπνιστής».

Τα δημοσιεύματα έχουν εξοργίσει τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι θύμα μιας καλοστημένης συκοφαντικής εκστρατείας.

Ο ίδιος σύμφωνα πάντα με το εκτενές δημοσίευμα απάντησε: «Δεν έχω πρόβλημα με το ποτό, έλεος! Αφήστε με ήσυχο. Οι κατηγορίες είναι ψεύτικες. Δεν έχω προβλήματα υγείας! Το βρίσκω προσβλητικό να πρέπει να έρχομαι συνεχώς αντιμέτωπος με φήμες για μένα».

Η εφημερίδα αφιερώνει χρόνο και σε άλλη μια μαρτυρία, ενός πρώην πράκτορα που ακούει στο όνομα Αντρέ Κέμερ. Ο ίδιος περιγράφει μια συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, ο Γιούνκερ και ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Λουμεμβούργου.

Λέει χαρακτηριστικά: «Ήταν απόγευμα όταν συναντηθήκαμε στο γραφείο του Γιούνκερ… Όλο το γραφείο βρωμοκοπούσε καπνό και αλκοόλ! Ήταν πράγματι τύφλα στο μεθύσι. Παρήγγειλε δυο εσπρέσο για τον ίδιο και μας ζήτησε να κάτσουμε… Κάθε του πρόταση είχε μέσα και τη λέξη ”γαμ…το”».