Όσο περνούν οι ώρες από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (29/12) στην Κροατία τόσο αυξάνονται τα θύματα. Υπενθυμίζεται ότι, η δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα είχε να προκληθούν νεκροί και τραυματίες, ενώ κτίρια κατέρρευσαν.

Συγκεκριμένα, στους έξι ανέρχονται οι νεκροί, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας. «Μέχρι στιγμής, στα περίχωρα της πόλης Γκλίνα έχουμε πέντε θύματα. Μαζί με το (12χρονο) κορίτσι από την Πέτρινια, τα θύματα είναι συνολικά έξι», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τόμο Μέντβεντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, τα πέντε από τα θύματα είναι όλοι τους άνδρες από το χωριό Μάγισκε Πόλιανε, κοντά στην Γκλίνα. Τουλάχιστον 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι 20 πιο ελαφρά.

«Η έρευνα στα συντρίμμια συνεχίζεται», ανέφερε η Αστυνομία από την πλευρά της.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος έσπευσε στην Πέτρινια, ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή ορισμένοι κάτοικοι της πόλης γιατί «δεν είναι ασφαλές να βρίσκονται εδώ».

Ο τηλεοπτικός σταθμός Ν1 πρόβαλε ένα βίντεο με διασώστες να ανασύρουν ζωντανούς από τα χαλάσματα έναν άνδρα και ένα παιδί. Σε άλλες εικόνες φαίνεται ένα σπίτι, η στέγη του οποίου έχει καταρρεύσει. Η ρεπόρτερ του καναλιού είπε ότι δεν γνωρίζει αν βρισκόταν κανείς μέσα την ώρα του σεισμού.

Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή, που έγινε επίσης αισθητή στις γειτονικές χώρες, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Ο πυρηνικός σταθμός του Κρσκο σταμάτησε τη λειτουργία του, για προληπτικούς λόγους.

Ο σεισμός τρόμαξε και τη Βιέννη

Σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωδυναμικής (ZAMG) στη Βιέννη, ο σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ που αυτή κατέγραψε στις 12:19 τοπική ώρα και ο οποίος συγκλόνισε την περιοχή Σίσακ στην Κροατία, ήταν ο ισχυρότερος μιας ολόκληρης σειράς τις τελευταίες ημέρες και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αυστρίας, όπως στα ομόσπονδα κρατίδια Καρίθια και Στίρια, αλλά και στην αυστριακή πρωτεύουσα

Δεν υπήρχαν αναφορές ζημιών στην Αυστρία, τα πρώτα 30 λεπτά μετά τον σεισμό, αλλά σε πολλές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης γινόταν λόγος για τις εμπειρίες από τη συνειδητοποίηση της δόνησης, ενώ μέσα στην πρώτη ώρα από τον σεισμό η Κεντρική Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωδυναμικής είχε λάβει περισσότερες από 200 κλήσεις.

Με συνολικά 69 σεισμούς που έγιναν αισθητοί στην Αυστρία εφέτος — ο αριθμός των σεισμών που έγιναν αισθητοί στη χώρα ήταν αρκετά υψηλότερος από ό,τι συνήθως, και από αυτούς, οι 60 ήταν “εγχώριοι”, οι πέντε είχαν το επίκεντρό τους στις γειτονικές χώρες Ιταλία, Σλοβενία και Ελβετία, και οι τέσσερις στην Κροατία.

«Τα προηγούμενα δέκα χρόνια γίνονταν αισθητοί κατά μέσο όρο 57 σεισμοί ετησίως στην Αυστρία, τα τελευταία 20 χρόνια ήταν κατά μέσο όρο 48, ο αριθμός κυμαίνεται πολύ από έτος σε έτος, για παράδειγμα, τα έτη 2018 και 2019 είχαν σχετικά λίγους σεισμούς που έγιναν αισθητοί», δήλωσε η σεισμολόγος Ρίτα Μόιρερς από την Κεντρική Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωδυναμικής σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως επισήμανε η ίδια, «ο αριθμός όλων των καταγεγραμμένων με σεισμογράφους σεισμών στην Αυστρία μέσα στο 2020 έφθασε τους 1.465, που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα, και ο λόγος γι’ αυτό είναι, εκτός από την κάπως υψηλότερη σεισμική δραστηριότητα εφέτος, η συνεχής επέκταση και ενοποίηση του δικτύου σεισμογράφων στη χώρα, όπως επίσης η αυξημένη διεθνής συνεργασία, πράγμα που σημαίνει ότι καταγράφονται περισσότεροι σεισμοί εκ των πολύ αδύναμων και ανεπαίσθητων».