Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κορίτσι τριών ετών, σκοτώθηκαν στην Κολομβία σε σφαγή την ευθύνη για την οποία η κυβέρνηση επέρριψε χθες Δευτέρα στην οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).

Η σφαγή έγινε την Κυριακή στην αγροτική περιοχή Λα Όντα, στην επαρχία Μπολίβαρ (βόρεια), διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δημοτική αρχή.

Ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο δήλωσε ότι κατά τα φαινόμενα επρόκειτο για «στοχευμένη» επίθεση «του ELN».

Αφού ανήγγειλε την αποστολή ενισχύσεων των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, ο υπουργός Άμυνας υποσχέθηκε ότι θα προσφερθεί αμοιβή ύψους έως και 12.000 δολαρίων (9.820 ευρώ) για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη των δραστών και έως και 14.200 δολαρίων (11.620 ευρώ) για τον «Σαντιάγο», χρησιμοποιώντας το nom de guerre του Γκιγιέρμο Αρίσα, διοικητή μετώπου του ELN.

Ο ELN, επισήμως η τελευταία ενεργή οργάνωση ανταρτών στην Κολομβία μετά την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης με την παράταξη FARC το 2016, δεν έχει αναλάβει ως εδώ την ευθύνη.

Σύμφωνα με την οργάνωση Indepaz, μια πρώην αντάρτισσα των FARC ήταν ανάμεσα στα θύματα αυτής της «σφαγής» (σ.σ. ταυτόχρονη δολοφονία τουλάχιστον τριών προσώπων, κατά τον ορισμό του ΟΗΕ), της 90ής φέτος.

Ο ELN, που ιδρύθηκε το 1964 από καθολικούς ιερωμένους που εμπνέονταν από την επανάσταση της Κούβας, πιστεύεται από τις αρχές πως διαθέτει σήμερα περίπου 2.300 μαχητές και ευρύ δίκτυο υποστήριξης στην επαρχία και σε αστικά κέντρα.

Η Κολομβία βρέθηκε αντιμέτωπη φέτος με ένα από τα χειρότερα κύματα βίας που έχει εκδηλωθεί τα χρόνια μετά τη συμφωνία ειρήνης με τη FARC. Η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε αποδίδει την αναζωπύρωση της βίας σε οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών και μεταλλευμάτων που εξορύσσονται παράνομα, ιδίως χρυσού.

Η εμφύλια σύρραξη στην Κολομβία, η οποία διαρκεί σχεδόν έξι δεκαετίες — από το 1958 — έχει εννιά εκατομμύρια θύματα: 260.000 νεκρούς, κυρίως αμάχους, 70.000 και πλέον αγνοούμενους και εκατομμύρια εκτοπισμένους, κατά υπολογισμούς του Εθνικού Κέντρου για την Ιστορική Μνήμη.