Η βουλγαρική Βουλή απέρριψε την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε πλειοψηφικό, την υποχρεωτική συμμετοχή στις εκλογές και την ηλεκτρονική ψήφο.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλεβνελίεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Novinite, είχε προτείνει ήδη από τον Ιανουάριο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα θέματα αυτά και στη συνέχεια συγκροτήθηκε μια επιτροπή πρωτοβουλίας, που μέσα σε διάστημα δύο μηνών συγκέντρωσε 500.000 υπογραφές, τις οποίες και προσκόμισε στη Βουλή προκειμένου κατ’ αυτόν τον τρόπο να πετύχει τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Από την εξέταση των υπογραφών, ορισμένες κρίθηκαν άκυρες και οι 200.000 που θεωρήθηκαν έγκυρες ήταν αρκετές ώστε το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στο βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστήριξε μόνο το κομμάτι του δημοψηφίσματος περί της υποχρεωτικής ψήφου, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι του, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, τάχθηκαν κατά μιας τέτοιας προοπτικής.

Μάλιστα, ο αρχηγός του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Λουτφί Μεστάν χαρακτήρισε «κυνικά» τα σχέδια των Σοσιαλιστών, που στήριξαν εν μέρει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα έβλαπτε το ίδιο του το κόμμα.