Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε σε παντρεμένο ζευγάρι στην περιοχή του Καλίνιγκραντ μεγάλες ποινές κάθειρξης καθώς έκρινε ότι διενεργούσαν κατασκοπεία για λογαριασμό της Λετονίας, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) αναφέροντας ότι κρίθηκαν ένοχοι για εσχάτη προδοσία.

Η σύζυγός Αντονίνα Ζίμινα στρατολογήθηκε, σύμφωνα με την FSB, από τις μυστικές υπηρεσίες της Λετονίας το 2012 ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών. Εν συνεχεία , όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, άρχισε να συγκεντρώνει διαβαθμισμένα έγγραφα και να τα στέλνει την Λετονία.

Ο σύζυγος Κονσταντίν Αντόνιετς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12,5 ετών. Σύμφωνα με την FSB ο Αντόνιετς στρατολογήθηκε από την σύζυγό του το 2015 και υπέκλεπτε έγγραφα από το υπουργείο Οικονομικών του Καλίνινγκραντ τα οποία διοχέτευε στην Λετονία.

Το ζευγάρι αρνείται την ενοχή του και θα εφεσιβάλλει την απόφαση, δήλωσε ο δικηγόρος τους Μιχαήλ Μπάγιεφ.

Η υπόθεση τους η οποία εκδικάστηκε κεκλεισμένων των θυρών, είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης τα οποία έγραφαν ότι το ζευγάρι παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι έστειλε μια φωτογραφία στην Λετονία στην οποία φαίνονταν να είναι δίπλα τους ένα αξιωματικός της FSB που είχε παρευρεθεί στον γάμο τους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η FSB δεν υπήρχε καμία αναφορά στο περιστατικό αυτό.

Το Καλίνινγκραντ είναι μια ιδιαίτερα στρατιωτικοποιημένη περιοχή της Ρωσίας η οποία εκτείνεται στην Θάλασσα της Βαλτικής, μεταξύ δύο χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Λιθουανίας και της Πολωνίας. Η Μόσχα προσάρτησε την περιοχή από την Γερμανία στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.