Την πεποίθηση ότι έρχεται σταδιακά το τέλος της κρίση της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να εκφράσει σήμερα, Πέμπτη (24/12) στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Οι αρνητές του κινδύνου είναι πολύ θορυβώδεις, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία ενεργεί συνετά» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Αν και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και επίπονος, το πολυαναμενόμενο φως στο τέλος του τούνελ γίνεται πιο φωτεινό. Τα εμβόλια εγκρίθηκαν αυτήν την εβδομάδα και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Κυριακή. Πλησιάζουμε βήμα-βήμα την έξοδο από την κρίση», θα πει στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, το οποία θα μεταδοθεί απόψε από τα ραδιοτηλεπτικά δίκτυα της χώρας και έχει διανεμηθεί στον Τύπο όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πόσο μακρύς θα είναι αυτός ο δρόμος εξαρτάται από τον καθένα μας. Αν παραμείνουμε λογικοί και υπομονετικοί, τότε σταδιακά θα είμαστε σε θέση να ξακάνουμε πάλι όσα για μεγάλο χρονικό διάστημα έπρεπε να αποφύγουμε», τονίζει.

«Ιδίως σε αυτή την κρίση αποδείχθηκε πόσα μπορούμε να κάνουμε μαζί. Από αυτήν την εμπειρία μπορούμε να αντλήσουμε θάρρος και δύναμη, για να αντιμετωπίσουμε και άλλες απειλές όπως η κλιματική αλλαγή, η πείνα και η φτώχεια. Ας δράσουμε μαζί και να μην χάσουμε από το οπτικό μας πεδίο αυτούς που γεννιούνται σε άλλα μέρη του κόσμου με πολύ λιγότερες ευκαιρίες», επισημαίνει.

«Η πανδημία απέτρεψε τα σχέδια και κατέστρεψε όνειρα, συμμετοχή σε συναυλίες ταξίδια, γαμήλιες δεξιώσεις. Τα Χριστούγεννα θα είναι επίσης διαφορετικά αυτή τη φορά. Θα στερηθούμε όλοι -συμπεριλαμβομένου και εμού- φίλους και συγγενείς, τους οποίους δεν μπορούσαμε να δούμε όλο το χρόνο. Πολλοί ηλικιωμένοι και άρρωστοι θα μείνουν μόνοι για να προστατευθούν από τον ιό», θα πει.

Στην ομιλία του κάνει ιδιαίτερη αναφορά επίσης «στις γυναίκες και τους άνδρες που παλεύουν με τον ιό στις μονάδες εντατικής θεραπείας, στους συγγενείς τους, καθώς και στους ανθρώπους που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό. Πολλοί από αυτούς είχαν έναν πικρό, μοναχικό θάνατο και όλοι τους μας λείπουν».

Ο Σταϊνμάιερ θα ευχαριστήσει επίσης όσους ήταν στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του κορονοϊού, γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, οδηγούς. «Η χώρα είναι ισχυρή επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι παρόντες για άλλους και ξεπέρασαν τον εαυτό τους στην κρίση. Ο ιός δεν μας απομακρύνει, αντιθέτως, μας φέρνει πιο κοντά».

«Τα παιδιά του σχολείου εκνευρίζονται από τα ακανόνιστα μαθήματα, οι οικογένειες εξαντλήθηκαν μετά από σχεδόν ένα χρόνο στο σπίτι. Καλλιτέχνες, εστιάτορες και ξενοδόχοι φοβούνται για την ύπαρξή τους. Η πανδημία απέτρεψε σχέδια και κατέστρεψε όνειρα, τη συμμετοχή σε συναυλίες, τα ταξίδια, γαμήλιες δεξιώσεις. Τα Χριστούγεννα θα είναι επίσης διαφορετικά αυτή τη φορά. Εμείς – συμπεριλαμβανομένου και εμού – θα στερηθούμε φίλους και συγγενείς τους οποίους δεν μπορούσαμε να δούμε όλο το χρόνο. Πολλοί ηλικιωμένοι και άρρωστοι θα μείνουν μόνοι για να προστατευθούν από τον ιό».

Τόνισε δε ότι «όσοι αρνούνται τον κίνδυνο του κορονοϊού είναι μεν ιδιαίτερα θορυβώδεις, αλλά οι συνετοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ενήργησε με προσοχή και αλληλεγγύη – όχι επειδή το κράτος τους διατάζει, αλλά για λόγους σύνεσης, συμπόνιας και ευθύνης. Ελπίζω ότι θα μεταφέρουμε αυτό την αίσθηση συνύπαρξης των πολιτών μαζί μας στον επόμενο χρόνο και ανυπομονούμε να γιορτάσουμε τα επόμενα Χριστούγεννα με τον τρόπο που το αγαπάμε: σε έναν μεγάλο κύκλο οικογένειας, με τους φίλους μας, με αγκαλιές και ύμνους».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.