Τη διαβεβαίωση ότι το Βελιγράδι δεν θα θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις του με τη Μόσχα, έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, από τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η σερβική προεδρία μετά τη συνάντηση του προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς με το ρώσο υπουργό Εξωτερικών αναφέρεται ότι επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μία φορά οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο πρόεδρος Νίκολιτς διαβεβαίωσε τον κ. Λαβρόφ ότι η Σερβία δεν θα κάνει τίποτα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία» αναφέρει το γραφείο Τύπου της σερβικής προεδρίας.

Ο κ. Νίκολιτς επεσήμανε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία δημιουργούν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και ευημερίας των πολιτών και δεν υπάρχει κανένας πολιτικός που θα έθετε σε δοκιμασία τις σχέσεις αυτές.

Σχετικά με το αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» συνεκτιμήθηκε ότι το έργο είναι μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για τη Σερβία και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να συνεχιστεί η κατασκευή του.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς προσκάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να επισκεφτεί το Βελιγράδι, τον Οκτώβριο, για να συμμετάσχει στον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζιστές το 1944, που έγινε με τη βοήθεια του Κόκκινου Στρατού. Ο κ. Λαβρόφ ευχαρίστησε για την πρόσκληση, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα την αποδεχθεί και θα επισκεφτεί, τον Οκτώβριο, το Βελιγράδι.

Πριν από τη συνάντηση με τον Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στη συνάντηση αυτή, κατά την οποία κυριάρχησαν οικονομικά θέματα, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, όπως επίσης και οι ρωσικές επενδύσεις στη Σερβία.

Ο σέρβος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να συνεχίσει την ενταξιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσει παράλληλα άριστες σχέσεις με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να ενδυναμώσει τη συνεργασία με το Βελιγράδι και δεν αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.