Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανέθεσε σήμερα στον Φιλελεύθερο οικονομολόγο Φλορίν Τσίτσου τον σχηματισμό κυβέρνησης, μία ημέρα μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Τα τρία κεντροδεξιά κόμματα, που διαθέτουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου πρότειναν τον Τσίτσου για τη θέση του πρωθυπουργού, ανέφερε ο πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Κατά συνέπεια αποφάσισα να αναθέσω στον κ. Τσίτσου» τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, πρόσθεσε.

Ο Φλόριαν Τσίτσου, 48 ετών, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα. Εξελέγη γερουσιαστής το 2016 και ήταν υπουργός Οικονομικών στην απερχόμενη κυβέρνηση, από τον Νοέμβριο του 2019. «Η Ρουμανία βιώνει μια διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική. Ο ρόλος της κυβέρνησής μου θα είναι να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους Ρουμάνους και να εξυγιάνουμε την οικονομία», δήλωσε ο ίδιος.

Το κοινοβούλιο ενδέχεται να κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ακόμη και αύριο το βράδυ.

Στην κυβέρνηση συνασπισμού εκτός από τους φιλελεύθερους (PNL) θα μετέχουν ακόμη το κεντροδεξιό κόμμα USR-Plus και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας UDMR. Και τα τρία μαζί διαθέτουν 244 έδρες (σε σύνολο 465) ενώ μπορούν να υπολογίζουν και στους 18 βουλευτές άλλων μειονοτικών κομμάτων, εκτός του μαγυάρικου.

Πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της χώρας και να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι το Βουκουρέστι θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα, το οποίο φτάνει φέτος το 10%.