Οι ΗΠΑ θα παύσουν τη λειτουργία δύο προξενείων τους στη Ρωσία, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο λόγους ασφάλειας στις εγκαταστάσεις αυτές, στις οποίες είχαν ανασταλεί ή μειωθεί οι δραστηριότητες λόγω της πανδημίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο αποφάσισε κατόπιν διαβουλεύσεων που είχε με τον πρεσβευτή Τζον Σάλιβαν να κλείσει το προξενείο στο Βλαδιβοστόκ και να αναστείλει τις δραστηριότητες στο προξενείο στην Γεκατερίνμπουργκ, δηλώνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που απεστάλη σήμερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters.

Η απόφαση αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των “συνεχιζόμενων προσπαθειών για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ρωσική Ομοσπονδία” δεν επηρεάζει τα ρωσικά προξενεία στις ΗΠΑ, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρονται λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους ελήφθη η απόφαση αυτή.

Ερωτηθείς αυτήν την εβδομάδα για δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι τα δύο προξενεία μπορεί να κλείσουν, η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα απάντησε ότι είχε αναστείλει τις δραστηριότητες στο προξενείο στο Βλαδιβοστόκ και μειώσει τις δραστηριότητες σε αυτό στην Γεκατερίνμπουργκ τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία είναι τεταμένες λόγω ζητημάτων που εκτείνονται από τις συγκρούσεις στη Συρία και την Ουκρανία ως τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα.

Χάκερς που πιστεύεται ότι εργάζονταν για τη Ρωσία κατηγορούνται για ευρεία ηλεκτρονική επίθεση σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ιδιωτικές εταιρείες. Ο Πομπέο δήλωσε χθες Παρασκευή ότι είναι “σχεδόν ξεκάθαρα” προφανές ότι η Ρωσία εμπλέκεται στην κυβερνοεπίθεση αυτή.

Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη.

Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ελπίζει πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα βοηθήσει να επιλυθούν κάποια από τα δύσκολα ζητήματα στις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον.