Έκκληση για άμεση απελευθέρωση των 80 Τούρκων, που κρατούνται όμηροι στο προξενείο στη Μοσούλη του Ιράκ, απήυθυνε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά από την τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο αντιπρόεδρος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τις ενέργειες των ανταρτών (της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε) και ζήτησε την άμεση και ασφαλή επιστροφή του προσωπικού και των οικογενειών τους » ανέφερε σε ανακοίνωσή ο Λευκός Οίκος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, υποστηρίζουν «τα μέτρα που λαμβάνονται από τις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν την απειλή των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε».

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος ενημέρωσε επίσης τον τούρκο πρωθυπουργό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να στηρίξουν τις ενέργειες της Τουρκίας για να επιτρέψουν με ασφάλεια οι πολίτες της» και ότι θα παραμείνουν «σε στενή επαφή με τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ιράκ για να βρουν μια λύση για την κατάσταση στο Ιράκ ».

Η Τουρκία ενημέρωσε την Τετάρτη τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την κατάσταση με την ομηρία των πολιτών της, ενώ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου απείλησε στους ισλαμιστές μαχητές «με πολύ σοβαρά αντίποινα» σε περίπτωση που υπάρξει απειλή για τη ζωή των ομήρων.