Στις ακτές της Ιαπωνίας εμφανίστηκε μια ψαρόβαρκα σχεδόν δέκα χρόνια αφότου παρασύρθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό από το φονικό τσουνάμι, που προκάλεσε την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η μικρή βάρκα εντοπίστηκε ανοικτά της νήσου Χατζίκο της Ιαπωνίας εννέα χρόνια κι εννέα μήνες αφότου εξαφανίστηκε στον Ειρηνικό ανοικτά της πόλης Κεσενούμα 650 χλμ. βορειότερα.

Το τσουνάμι μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ, προκάλεσε τον θάνατο άνω των 18.000 ανθρώπων και κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα της ακτογραμμής καθώς τα ύψους έως και 40 μέτρων κύματα εισήλθαν με ταχύτητα 700 χλμ/ώρα σε βάθος περίπου δέκα χιλιομέτρων στην ηπειρωτική χώρα.

Η μεγάλη ποσότητα κοραλλιών που βρέθηκαν προσκολλημένα στο εσωτερικό της μήκους 5,5 μέτρων ψαρόβαρκας πυροδότησαν φήμες σχετικά με το που είχε φθάσει προτού καταλήξει στο Χατζίκο, κάπου 300 χλμ. νότια της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας.

Ντόπιος ειδικός εκτιμά ότι μπορεί να παρασύρθηκε πολύ μακριά στον Ειρηνικό Ωκεανό σε μια περιοχή κοντά στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, προτού τα ρεύματα τη μεταφέρουν στη νοτιοανατολική Ασία και από εκεί την στείλουν ξανά στην Ιαπωνία.

Πολλά συντρίμμια και αντικείμενα έχουν κάνει τον κύκλο του Ειρηνικού ωκεανού μετά το φονικό τσουνάμι του 2011.

Τον Απρίλιο του 2012, ένα χρόνο μετά την καταστροφή, ένα ζευγάρι που ζούσε στο νησί Μίντλτον στον κόλπο της Αλάσκας βρήκε μια μπάλα ποδοσφαίρου η οποία έγραφε πάνω της ότι ανήκε σε ένα σχολείο στο Iβάτε, έναν από τους τρεις νομούς της χώρας που επλήγησαν περισσότερο από το τσουνάμι.

Τον ίδιο μήνα, ένα σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής βύθισε ένα αλιευτικό σκάφος στον κόλπο της Αλάσκας που είχε παρασυρθεί από την Ιαπωνία μέχρι εκεί, θεωρώντας ότι αποτελούσε «κίνδυνο για τη ντόπια ναυτιλία».

Τον Μάιο του ίδιου έτους, μια μηχανή Χάρλεϊ-Ντέιβιντσον που είχε χαθεί στο τσουνάμι, ξεβράστηκε πάνω σε ένα καναδικό νησί περίπου 6.430 χιλιόμετρα μακριά και ο ιδιοκτήτης της, Ικούο Γιοκοχάμα, ταυτοποιήθηκε μέσω της πινακίδας κυκλοφορίας της και κατόπιν ενημερώθηκε για την τύχη της μηχανής του.