Αναμενόμενα χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Κόσοβο ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς τονίζοντας ότι δεν έχει πρόθεση με κανένα τίμημα να διαπραγματευτεί με το Κόσοβο.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο όσον αφορά τα αλβανικά πολιτικά κόμματα, ανέφερε ο κ. Νίκολιτς σε δηλώσεις στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας RTS.

Σε ό,τι αφορά τους Σέρβους του Κοσόβου, είπε ότι δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι τη σερβική κοινότητα εκπροσωπούσαν στη Βουλή του Κοσόβου 20 βουλευτές και τώρα μειώθηκαν σε δέκα ή εννέα και υπογράμμισε ότι βλέπει πως οι Σέρβοι πρόσφυγες από το Κόσοβο με δικαίωμα ψήφου δεν ενδιαφέρονται για συμμετοχή στην επίλυση των προβλημάτων.

«Τώρα πρέπει να δούμε τι μπορεί να αντλήσει η σερβική κοινότητα στο πλαίσιο του τρόπου, με τον οποίο θα συγκροτηθεί η κυβέρνηση στο Κόσοβο κι αν η κυβέρνηση της Σερβίας και εμείς μαζί θα επηρεάσουμε την πολιτική που ακολουθείται έναντι της σερβικής κοινότητας», σημείωσε.

«Χωρίς επιρροή στην πολιτική δύσκολα θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες και χαράξαμε σε ψήφισμα της Σερβικής Βουλής» επισήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας και υπογράμμισε ότι θεωρεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης της Σερβίας να συμμετάσχουν οι Σέρβοι στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο ήταν στρατηγική και αναγκαστική.

«Η απόφαση της κυβέρνησης ήταν στρατηγική και εξαιρετικά αναγκαστική και δεν υπήρξε αντίσταση στην απόφαση αυτή, ακόμη και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης τήρησαν σιγή», ανέφερε ο κ. Νίκολιτς.

«Εμείς συνεχίζουμε να κινούμαστε στο πλαίσιο του Συντάγματος, κάθε βηματισμός από το Σύνταγμα για μένα θα είναι ένα σημάδι ότι δεν μπορώ να συμμετάσχω σε αυτό. Νομίζω ότι όλο αυτό που συνέβη έως τώρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη διοίκηση στην Πρίστινα, μπορεί να υπαχθεί σε ένα συνταγματικό νόμο», συνέχισε.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία «η Σερβία θα αναγνωρίσει το Κόσοβο στον ΟΗΕ» και ότι ως αντάλλαγμα θα δημιουργηθεί σερβική οντότητα στο βόρειο Κόσοβο ο κ. Νίκολιτς είπε ότι πρόκειται για υποθέσεις και ότι βολιδοσκοπούν για να δουν τι μπορεί να είναι έτοιμη η Σερβία να αποδεχθεί.

«Στη Σερβία δεν υπάρχει πολιτικός που θα καταπατούσε το Σύνταγμα και θα αποφάσιζε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου για να διασφαλίσει κάποιου είδους δικαιώματα οντότητας για το βόρειο Κόσοβο ως τμήμα ενός ανεξάρτητου Κοσόβου. Αυτό πραγματικά δεν είναι δυνατό», επισήμανε ο κ. Νίκολιτς.