Ένας καμικάζι βομβιστής ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στην έδρα ενός κουρδικού πολιτικού κόμματος στην εθνοτικά μικτή επαρχία Ντιγιάλα του Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άνθρωποι, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι και ιατρικό προσωπικό.

Άλλοι 60 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σ’ αυτή τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Τζαλάουλα, 115 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας που φρουρούσαν τα γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK).

«Ένας καμικάζι βομβιστής στάθμευσε ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά στην έδρα του PUK και, όταν αυτό ανατινάχθηκε, κατάφερε να διεισδύσει στο κτίριο και να ανατινάξει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος», δήλωσε ο Χορσίντ Άχμεντ, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Τζαλάουλα.

Η Τζαλάουλα βρίσκεται μέσα σε μια λωρίδα διαφιλονικούμενου εδάφους που διεκδικούν η περιφέρεια του Κουρδιστάν και το υπόλοιπο της χώρας, και είναι μία από τις πόλεις όπου ιρακινά στρατεύματα της κεντρικής κυβέρνησης είχαν αντιπαρατεθεί με τους κούρδους μαχητές πεσμεργκά.

Η τζιχαντιστική σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με δήλωση που ανέβασε στο λογαριασμό της στο Twitter, στην οποία αναφέρει πως την πραγματοποίησε για να εκδικηθεί για τις συλλήψεις μουσουλμάνων γυναικών στην κουρδική περιφέρεια του Ιράκ.

Η ΙΚΙΛ αναφέρει πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο καμικάζι βομβιστές, ο πρώτος από τους οποίους ανατινάχθηκε μέσα σε αυτοκίνητο εντός του περιβόλου της έδρας του κόμματος PUK, ενώ ο δεύτερος ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να μεταφέρουν τους τραυματίες.