Προ των ευθυνών του έθεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κατά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες, όπως δήλωσε Γερμανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία έκανε επίσης γνωστό πως η Μέρκελ θα συναντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Στη συζήτηση αυτή, η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι τώρα, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος για να υπάρξει σταθεροποίηση, ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

«Και στη συζήτηση αυτή χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει στη Ρωσία τη μεγάλη ευθύνη της», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ συνάντησε τον Πούτιν σε ένα ξενοδοχείο της Ντοβίλ, στη Γαλλία, στο περιθώριο των εορτασμών της 70ής επετείου της Απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία.

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης γνωστοποίησε ακόμη πως η Μέρκελ θα υποδεχθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην καγκελαρία στο Βερολίνο τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Χθες, Πέμπτη, ο Ντράγκι ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, καθώς και μια σειρά άλλων μέτρων για να διοχετευθεί χρήμα στην οικονομία της ευρωζώνης και να αποσοβηθεί η απειλή του αποπληθωρισμού.

Η Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ όταν ερωτήθηκε χθες. Οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επικρίθηκαν ευρέως από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.