Ένας διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκε στην Συρία, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που η Τεχεράνη διαψεύδει ότι άνδρες της πολεμούν τους Σύρους αντάρτες στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε ιστοτόπους που πρόσκεινται στους συντηρητικούς του Ιράν αυτήν την εβδομάδα, ο Αμπντολάχ Εσκανταρί σκοτώθηκε «υπερασπιζόμενος» έναν ιερό τόπο για τους σιίτες. Τις πληροφορίες αυτές αρνήθηκαν να σχολιάσουν οι Φρουροί της Επανάστασης και το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, το πρακτορείο Fars, το οποίο θεωρείται ότι πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, μετέδωσε σήμερα ότι η κηδεία του Εσκανταρί θα γίνει αύριο στην πόλη Σιράζ, νότια της Τεχεράνης.

Ο Εσκανταρί ήταν ένας διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης και διηύθυνε επίσης μια δημόσια φιλανθρωπική ένωση που είναι επιφορτισμένη να βοηθάει απόστρατους και τις οικογένειες στρατιωτών που έχουν χάσει την ζωή τους στην μάχη.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν περαιτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά τις συνθήκες θανάτου του Εσκανταρί, ούτε όσον αφορά τον ρόλο του στον πόλεμο στην Συρία.

Από τότε που άρχισε η εξέγερση κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011, η οποία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο μετά την αιματηρή καταστολή της από τις συριακές αρχές, το Ιράν βοηθάει την Δαμασκό παρέχοντάς της πληροφορίες, υλικό και στρατιωτικές συμβουλές.

Το Ιράν διαψεύδει ωστόσο κατηγορηματικά ότι έχει αποστείλει μάχιμα στρατεύματα στην Συρία, απορρίπτοντας τις κατηγορίες πολλών Σύρων ανταρτών, στην πλειονότητα σουνιτών.