Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διόρισε σήμερα ως επικεφαλής της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» τον νυν πρωθυπουργό Ράμι Χαμντάλα, όμως η ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης προσκρούει στο όνομα του μελλοντικού υπουργού Εξωτερικών, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές.

«Με την επιστολή αυτή ανατίθεται στον Δρ. Ράμι Χαμντάλα να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση. Του εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει», είπε ο Αμπάς σε μια σύντομη τελετή, έχοντας στο πλευρό του τον Χαμντάλα.

Ο πρόεδρος Αμπάς επρόκειτο να παρουσιάσει σήμερα τη νέα κυβέρνηση που θα αποτελείται από ανεξάρτητες προσωπικότητας, μετά τη συμφωνία συμφιλίωσης που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της ισλαμιστικής Χαμάς που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτή ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμη «για αρκετές ημέρες», σύμφωνα με αξιωματούχους της Φάταχ, του κυριότερου κινήματος της ΟΑΠ.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Η Φάταχ και η Χαμάς δεν θέλουν για υπουργό Εξωτερικών τον Ριγιάντ αλ Μάλκι, όπως είναι η επιθυμία του προέδρου Αμπάς», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Μάλκι είναι επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας από το 2007.

Η Χαμάς, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ισλαμιστικό κίνημα, προτιμά για τη θέση αυτή τον Ζιάντ Άμπου Άμερ, έναν ανεξάρτητο βουλευτή που κατάγεται από τη Γάζα και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της παλαιστινιακής κυβέρνησης.
Με βάση τη συμφωνία συμφιλίωσης της 23ης Απριλίου, η μεταβατική κυβέρνηση θα έπρεπε να σχηματιστεί μέσα σε διάστημα πέντε εβδομάδων, αλλά η διορία αυτή παρήλθε την Τετάρτη. Θα αποτελείται από τεχνοκράτες και θα αναλάβει να οργανώσει εκλογές μέχρι τα τέλη του έτους.