Τη διάθεση κονδυλίων, ύψους 65 εκατ. ευρώ, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέραν της άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας που παρείχε -μέχρι στιγμής- για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία, άμεσα θα αποδεσμευθούν 3 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και να αντιμετωπίσουν τις πιο άμεσες ανάγκες τους, σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, υγεία, υγιεινή, προσωρινή στέγαση, προμήθειες και εξοπλισμό αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών. Η ενίσχυση αυτή θα διοχετευθεί μέσω του Ερυθρού Σταυρού και άλλων οργανισμών.

Τα υπόλοιπα 62 εκατ. ευρώ προορίζονται να απαντήσουν στις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες ανοικοδόμησης και αρωγής στις πληγείσες περιοχές.

Η χρηματοδότηση ανακατανέμεται από προηγούμενα προγράμματα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας για το 2013 (IPA 2013) και περιλαμβάνει υποστήριξη για δημόσιες υποδομές, όπως τα σχολεία και οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, καθώς και βασικό εξοπλισμό για τις επιχειρήσεις και τα αγροκτήματα, προκειμένου να μπορέσουν να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να συνεχίσει την υποστήριξη και στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα, μέσω του μηχανισμού IPA, για την περίοδο 2014-2020.