Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων συγκεντρωμένων πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ο πάπας Φραγκίσκος, στη σημερινή, καθιερωμένη γενική ακρόαση της Τετάρτης, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά το πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποίησε στους Αγίους Τόπους

Ο Πάπας, σε μια αναφορά του στον ιστορικό διχασμό Καθολικών και Ορθοδόξων τόνισε:

«Όπως έκαναν και οι προκάτοχοί μου, ζητώ συγγνώμη για ό,τι κάναμε για να ευνοήσουμε τον διχασμό αυτό και ζητώ από το Άγιο Πνεύμα να μας βοηθήσει να επουλώσουμε τα τραύματα που προκαλέσαμε στα αδέλφια μας».

Ο Πάπας μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προσθέτοντας:

«Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είμαστε φίλοι, αδέλφια και συμμεριζόμαστε τη βούληση να πορευθούμε μαζί, να κάνουμε ό,τι μας είναι δυνατόν. Να προσευχηθούμε μαζί, να εργασθούμε μαζί για το ποίμνιο του Θεού, να αναζητήσουμε την ειρήνη, να προστατεύσουμε την πλάση, τα τόσα πολλά που μοιραζόμαστε. Και ως αδέλφια, ακριβώς, θα πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο πάπας Βεργκόλιο τόνισε, τέλος, ότι η συνάντησή του με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ήταν «η σημαντικότερη στιγμή της επίσκεψής του στους Αγίους Τόπους» και διαπίστωσε ότι από τον θεμέλιο λίθο που έθεσε η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο τον Έκτο, πριν από μισό αιώνα, η πορεία επανένωσης των Χριστιανών έχει επιτελέσει σημαντικά βήματα προόδου.