Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 22 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, διπλάσιων από τις 11 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό για τις οποίες έκανε λόγο την προηγουμένη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο, τα 20 από τα νέα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό οι οποίες εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό. Ένα κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκε στη Σαγκάη κι άλλο ένα στην Τιαντζίν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Shanghai Daily, το νέο κρούσμα στη Σαγκάη, όπως και άλλο ένα που είχε διαγνωστεί νωρίτερα, θεωρείται πως οφειλόταν στην παρουσία του νέου κορονοϊού στις επιφάνειες εμπορευματοκιβωτίου που έφθασε αεροπορικώς από τη βόρεια Αμερική. Οι δύο άνθρωποι που μολύνθηκαν καθάρισαν το εμπορευματοκιβώτιο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της κινεζικής μεγαλούπολης, κατά την ίδια πηγή.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού, τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 8, από 10 την προηγουμένη.

Άλλοι 15 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από κινεζικές δομές υγείας. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 322 ασθενείς, οι έξι σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.464 μολύνσεων.

Βραζιλία: 16.207 κρούσματα και 302 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 16.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 302 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 169.485 νεκρούς επί συνόλου 6.087.608 μολύνσεων.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, μετά από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Μεξικό: Πάνω από 101.900 θάνατοι, σχεδόν 1,05 εκατ. κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 250 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, ενώ παράλληλα διαγνώστηκαν 7.483 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 128,8 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 101.926 νεκρούς επί συνόλου 1.049.358 μολύνσεων, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Το Μεξικό καταγράφει ως εδώ τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Ωστόσο στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν τονίσει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των περιπτώσεων που έχουν διαγνωστεί, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας εκτιμούσε πως τα θύματα της πανδημίας πιθανότατα είναι πολλά περισσότερα στην πραγματικότητα, ίσως ακόμη και 50.000 επιπλέον.

Νότια Κορέα: 349 κρούσματα και ένας θάνατος σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα πως διαγνώστηκαν 349 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 31.353.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη ένας ασθενής υπέκυψε εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα της ανατολικής Ασίας να φθάνει τους 510 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Ο δείκτης θνητότητας διαμορφώθηκε στο 1,63%.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε εκ νέου το όριο των 300, ενώ είχε μειωθεί στα 271 την προηγουμένη. Έχει υπερβεί τα 300 τις τέσσερις από τις τελευταίες πέντε ημέρες. Παραμένει τριψήφιος επί 17 συναπτές ημέρες.

Οι αρχές αποδίδουν την έξαρση σε μικρές εστίες στη Σεούλ (132 μολύνσεις χθες), στην επαρχία Κιόνγκι, η οποία την περιβάλλει (69 κρούσματα), και στον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν προσβληθεί μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν από το εξωτερικό (39).

Η κυβέρνηση επέβαλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αυστηρότερα μέτρα ως προς τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, καθώς φοβάται πως είναι πλέον αντιμέτωπη με αυτό που αποκαλεί το «τρίτο κύμα» της πανδημίας.