Η κυβέρνηση της Γαλλίας πίεσε και κατάφερε να πείσει την Amazon να αναβάλλει τις εκπτώσεις της Black Friday στη χώρα, για να βοηθήσει τους καταστηματάρχες της χώρας που παλεύουν με το πανεθνικό lockdown.

Ο αμερικανικός κολοσσός λιανικών πωλήσεων έχει δει τις πωλήσεις του να καταγράφουν άλμα διεθνώς, καθώς οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έστρεψαν τους καταναλωτές στο Διαδίκτυο, δυσκολεύοντας κάποια συμβατικά καταστήματα να παραμείνουν ανταγωνιστικά.

Προκειμένου να υπάρξουν κανόνες ίσου ανταγωνισμού, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ έχει ζητήσει από τα σούπερ μάρκετ και τις εταιρίες λιανικής πώλησης μέσω διαδικτύου να αναβάλουν τις εκπτώσεις στο πλαίσιο της Black Friday, που είχαν προγραμματιστεί για τις 27-29 Νοεμβρίου, καθώς τα καταστήματα που πωλούν μη απαραίτητα προϊόντα πρέπει να παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια του lockdown που θα διαρκέσει έως την 1η Δεκεμβρίου.

Ο ανταγωνισμός από την Amazon ήταν αυτός που αρχικά προκάλεσε τις ευρωπαϊκές εταιρίες λιανικής πώλησης να υιοθετήσουν την αμερικανική παράδοση σύμφωνα με την οποία η Black Friday -η επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών- σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής αγοραστικής περιόδου μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon France Φρεντερίκ Ντουβάλ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα μεταθέσει τις εκπτώσεις για τις 4 Δεκεμβρίου, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων εταιριών λιανικής πώλησης όπως της γαλλικής Carrefour, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη αλυσίδας λιανικών πωλήσεων, και της γαλλικής εταιρίας λιανικών πωλήσεων Leclerc.

«Αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε την ημέρα της Black Friday εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει τους καταστηματάρχες να ξανανοίξουν πριν την 1η Δεκεμβρίου», δήλωσε χθες ο Ντουβάλ στον τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Η Amazon επιβεβαίωσε τα σχόλια του Ντουβάλ με ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά δεν απάντησε σε αίτημα για περισσότερα σχόλια σήμερα.

Οι καταστηματάρχες πιέζουν τον Μακρόν

Η ικανότητα της Amazon να συνεχίσει να πουλά κατά τη διάρκεια του lockdown επέτεινε την απογοήτευση των ανταγωνιστών της στη Γαλλία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αντιπροσωπεύει μια αμερικανικού τύπου καταναλωτική κουλτούρα που έρχεται σε αντίθεση με τη μακρά παράδοση της χώρα με μικρά, συνήθως οικογενειακά καταστήματα της γειτονιάς.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει πει ότι το δεύτερο πανεθνικό lockdown της Γαλλίας, που ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου, θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων, των εστιατορίων και των μπαρ.

Αλλά με τα νεότερα στοιχεία να δείχνουν ότι η Γαλλία είναι στο σωστό δρόμο για να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, η κυβέρνηση υφίσταται πιέσεις από τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα τέλη Νοεμβρίου, εγκαίρως για την περίοδο των χριστουγεννιάτικων αγορών, όταν πολλές εταιρίες λιανικού εμπορίου κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου τζίρου τους.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το φαινόμενο μαζικής προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα προς άγραν αγοραστικών ευκαιριών, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι η καθυστέρηση μίας εβδομάδας στις εκπτώσεις της Black Friday θα διασφαλίσει πως τα καταστήματα στη Γαλλία θα ανοίξουν κάτω από αυστηρούς κανόνες ασφαλείας.