Ο διευθυντής του εργοστασίου επεξεργασίας χοιρινών της Tyson Foods στην Αϊόβα οργάνωνε λοταρία με τις ζωές των υπαλλήλων του.

Εκείνος, τα στελέχη του, ακόμα και οι επιστάτες της βάρδιας στοιχημάτιζαν για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα έχουν στο εργοστάσιο ήδη από την αρχή της πανδημίας.

Και τώρα θα κληθούν όλοι τους να λογοδοτήσουν.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, ο διευθυντής Tom Hart έστησε το «σαδιστικό στοίχημα», όπως αναφέρεται, όταν ο κορονοϊός άρχισε να μετρά χιλιάδες κρούσματα και εκείνος έβλεπε τους εργάτες του να δουλεύουν χωρίς μάσκα και προστατευτικά μέσα ήδη από τον Μάρτιο.

Στην ομοσπονδιακή μήνυση που κατατέθηκε στην Αϊόβα από τον γιο ενός εργάτη που πέθανε από Covid-19 (Oscar Fernandez), τόσο ο Hart όσο και τα στελέχη του απέφευγαν να πηγαίνουν στο εργοστάσιο από τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, γιατί «ανησυχούσαν για την εξάπλωση του κορονοϊού», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Τότε ήταν που οργάνωσε ο διευθυντής την κορονο-λοταρία με τις ζωές των εργατών. «Στοιχημάτιζαν πόσοι υπάλληλοι θα ήταν θετικοί στην Covid-19».

Στις 12 Απριλίου, καμιά 20αριά εργάτες νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό, σύμφωνα με τη μήνυση, το εργοστάσιο έμεινε ωστόσο ανοιχτό. Παρά τις ισχυρές συστάσεις της πολιτείας για αναστολή της λειτουργίας του.

«Όλοι έχουμε συμπτώματα, έχετε μια δουλειά να κάνετε», έλεγαν οι προϊστάμενοι στο προσωπικό, σύμφωνα πάντα με τη μήνυση.

Το εργοστάσιο είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της εταιρίας και δίνει δουλειά σε 2.800 εργάτες. Ως τον Μάιο, πάνω από 1.000 ήταν θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τοπικών μέσων.

Η Tyson Foods έχει αρνηθεί να σχολιάσει τη μήνυση και τα δημοσιεύματα…