Τον ουσιαστικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, υπογραμμίζουν στα συμπεράσματά τους οι υπουργοί Παιδείας, Νεολαίας Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ που συνεδρίασαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Στο Συμβούλιο υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ διεξήχθη συζήτηση για το Επόμενο Πρόγραμμα Εργασίας για τον πολιτισμό μετά το 2014. Έπειτα από την αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος, που ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Προεδρία, οι υπουργοί της ΕΕ εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η πολιτιστική πολιτική και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να ανταποκριθεί το νέο Πρόγραμμα Εργασίας για τον πολιτισμό.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα αθλητισμού, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Επιπλέον, οι υπουργοί της ΕΕ υιοθέτησαν για πρώτη φορά συμπεράσματα για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ, καθώς και το δεύτερο Πρόγραμμα Εργασίας για τον αθλητισμό της ΕΕ για τα επόμενα τρία έτη, μετά από ένα κατά γενική ομολογία επιτυχές πρώτο τριετές πρόγραμμα.

Σχετικά με τις συνομιλίες για τη διατλαντική εταιρική σχέση για θέματα εμπορίου, ο επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ Ντε Γκουχτ ενημέρωσε σχετικά το Συμβούλιο, τονίζοντας ότι από τη διαπραγμάτευση εξαιρείται το θέμα των οπτικοακουστικών μέσων, κατόπιν αιτήματος των περισσοτέρων κρατών-μελών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου, ο έλληνας υπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου, Π. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία στηρίζει την εξαίρεση των οπτικοακουστικών μέσων, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Όπως είπε, η ΕΕ πρέπει να στηρίξει πολιτικές για θέματα συμπαραγωγών στην υπόθεση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και παράλληλα να χαράξει ένα ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο.

«Οι ευρωπαϊκές ταινίες διακρίνονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο γαλλικός, ο ιταλικός, ο ισπανικός, ο ελληνικός κινηματογράφος, αλλά και κινηματογραφικές δημιουργίες από τα Βαλκάνια διακρίνονται και δεν μπορεί όλα αυτά να μένουν στο περιθώριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός.