Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Σουδάν, Σαντίκ αλ-Μάχντι, συνελήφθη σήμερα στο Χαρτούμ, δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του.

Ο αλ-Μάχντι, πρώην πρωθυπουργός στην τελευταία εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση του Σουδάν, είναι επικεφαλής του Κόμματος Ούμα, που αντιτίθεται στον πρόεδρο Όμαρ Χάσαν αλ-Μπασίρ, ο οποίος τον απέπεμψε το 1989.

«Δύο αξιωματούχοι ασφαλείας ήρθαν στο γραφείο του αλ-Μάχντι στις 8:45 μ.μ. ώρα Σουδάν και τον συνέλαβαν χωρίς να αναφέρουν τον λόγο», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζάκι, προσωπικός βοηθός του αλ-Μάχντι και διευθυντής του γραφείου του.

Ο αλ-Μάχντι αναμενόταν να συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο με την κυβέρνηση του Μπασίρ και άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ο διάλογος, τον οποίο κάλεσε ο Μπασίρ νωρίτερα φέτος, αναμενόταν να χαλαρώσει την ένταση μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων του Σουδάν πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες η βία στο Νταρφούρ έχει κλιμακωθεί. Ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγορούν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι ασκούν βία εναντίον πολιτών στην περιοχή.

Δυτικοί διπλωμάτες και σουδανικές πηγές ασφαλείας εκτιμούν πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο σε συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν ή αντιτίθενται στην κυβέρνηση εκεί.