Δήλωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, εξέδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σημειώνοντας ότι «αξίζουν της προσοχής και της υποστήριξης των ΗΠΑ και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την ειρήνη στην Κύπρο».

Αφορμή για τη δήλωση ήταν η συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Μενέντεζ κάνει επίσης αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη στο νησί του αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, από τις 21 έως τις 23 Μαΐου, σημειώνοντας ότι «η επίσκεψη αποτελεί έκφραση της δέσμευσης της αμερικανικής κυβέρνησης σ’ αυτό το θέμα».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση την οποία η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 124 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την τουρκική εισβολή το 1974, ο κ. Μενέντεζ τονίζει ότι η «η Κύπρος δικαιούται να απολαύσει πλήρη πολιτική ελευθερία και οικονομική ευημερία, γι’ αυτό απαιτείται από την Τουρκία να αναγνωρίσει το παρελθόν, διασφαλίζοντας ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για όλους».

Τέλος, ο αμερικανός γερουσιαστής κάνει αναφορά στη φετινή 40χρονη επέτειο από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι ο κ. Κασουλίδης τον ενημέρωσε για τις «συνεχείς προσπάθειες» της κυπριακής κυβέρνησης με σκοπό τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού.