Στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο με το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα της επίσκεψης του κ. Μπάιντεν στην Κύπρο.

Αρκετοί παράγοντες της ομογένειας, ανάμεσά τους και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, έστειλαν επιστολές στον κ. Μπάιντεν με τις οποίες τον καλούν όπως κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο να αποφύγει ενέργειες και δηλώσεις που ενδεχομένως θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», υπογραμμίζοντας την ανάγκη λύσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από μέρους του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι ο κ. Μπάιντεν θα μεταβεί μεν στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, αλλά τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου δεν θα τον συναντήσει στο λεγόμενο «Προεδρικό Μέγαρο», αλλά σε άλλο κτίριο.

Τα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας είχαν συναντηθεί την Τετάρτη και με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών, κ. Κασουλίδη, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, με τον οποίο συζήτησαν σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο, όσο και τον συντονισμό των ενεργειών για προβολή στις ΗΠΑ των θέσεων της Λευκωσίας.