Μόλις το ένα τρίτο των ψηφοφόρων στην ανατολική ρωσόφωνη Ουκρανία δηλώνει έτοιμο να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, στην οποία ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και φιλοδυτικός πολιτικός Πέτρο Ποροσένκο αναδεικνύεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι τέτοια που μόλις το 36% των ψηφοφόρων δηλώνει έτοιμο να προσέλθει στις κάλπες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βαλέρι Χμέλκο, διευθυντής του ινστιτούτου κοινωνιολογίας Kmis, σχολιάζοντας την δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.022 προσώπων.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το 32,2% των ερωτηθέντων δεν θα ψηφίσει και το 31,5% «δε γνωρίζει ποιον θα ψηφίσει» και πιθανόν θα μποϊκοτάρει την εκλογική διαδικασία, επισήμανε ο Χμέλκο.

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2010, στις οποίες νίκησε ο φιλορώσος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 70% και πλέον στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

Ως ο επικρατέστερος υποψήφιος αναδεικνύεται ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς της σοκολάτας», ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο (33,7% στην πρόθεση ψήφου). Ο Ποροσένκο τάχθηκε ανοικτά υπέρ του κινήματος αμφισβήτησης που υποστήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας – οι διαδηλώσεις του κινήματος αυτού οδήγησαν στην αποπομπή του Γιανουκόβιτς.

Τον Ποροσένκο ακολουθεί σε απόσταση η Γιούλια Τιμοσένκο, η πρώην ηγερία της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 (5,9% στην πρόθεση ψήφου).

Ο φιλορώσος Σεργκέι Τιγκίπκο κατατάσσεται τρίτος με 4,1% στην πρόθεση ψήφου.