Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία απήγαγαν τρία στελέχη της εκλογικής επιτροπής, όπως μετέδωσαν σήμερα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ενέργεια η οποία μοιάζει να εντάσσεται στις προσπάθειες να εμποδιστεί η διεξαγωγή των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Ένοπλοι άρπαξαν χθες τον Ντμίτρο Ναμπόκα, τον υπεύθυνο για το εκλογικό τμήμα 106 της Λουχάνσκ, και δύο προγραμματιστές Η/Υ, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Σερχίι Νταβίντοφ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο 0642.ua.
Οι άνδρες αυτοί πήραν εξάλλου μαζί τους υπολογιστές και έγγραφα του εκλογικού τμήματος αυτού, πρόσθεσε ο Νταβίντοφ. Διευκρίνισε πως οι όμηροι μεταφέρθηκαν στο κτίριο της κρατικής ασφάλειας, το οποίο έχουν καταλάβει αυτονομιστές από τις αρχές του Απριλίου.

Ηγέτες των αυτονομιστών που ελέγχουν μεγάλες περιοχές των ανατολικών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή των ουκρανικών προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου στα εδάφη τους. Έχουν ήδη καταλάβει τέσσερα από τα γραφεία της εκλογικής επιτροπής στην περιοχή, ανάμεσά τους ένα στο Ντονέτσκ.
Οι καταλήψεις αυτές μοιάζουν να διαψεύδουν τις εκτιμήσεις δυτικών και Ουκρανών ηγετών κατά τους οποίους οι πρόωρες εκλογές θα συμβάλλουν να τερματιστεί η πικρή σύγκρουση ανάμεσα στους αντιπάλους και τους υποστηρικτές της κυβέρνησης στο Κίεβο, η οποία ανέλαβε μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο.
Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της επόμενης Κυριακής είναι ο επιχειρηματίας Πέτρο Ποροσένκο και η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.

Μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα τονίζει ότι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας θα υπηρετήσει πλήρη – πενταετή – θητεία, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ. Πάνω από 100 βουλευτές είχαν ζητήσει από το ΣΔ να εκδώσει μια διευκρινιστική απόφαση, καθώς συνταγματολόγοι αμφισβητούσαν το εάν και κατά πόσον ο νικητής των πρόωρων εκλογών μπορεί να υπηρετήσει μια ολόκληρη θητεία.

Πάντως πολιτικοί παρατηρητές αμφισβητούν το εάν και κατά πόσον μπορούν να γίνουν οι εκλογές στις δύο περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι, εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες. Νωρίτερα σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν τρεις νέες επιθέσεις ανταρτών στο Σλαβιάνσκ, ένα από τα σημαντικότερα προπύργιά τους, αργά χθες. Πρόσθεσε ότι δεν υπέστησαν απώλειες.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει αρχίσει μια σειρά συναντήσεων που αποκαλούνται «συνομιλίες στρογγυλής τραπέζης», με στόχο τη συμφιλίωση, όπως υποστηρίζει. Ωστόσο ο πρώτος γύρος της διαδικασίας αυτής, ο οποίος διεξήχθη προχθές Τετάρτη, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και σε αυτόν δεν συμμετείχε κανένας εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσούκ, ο οποίος ήταν συμπρόεδρος στις συνομιλίες, είπε χθες ότι ένας δεύτερος γύρος της διαδικασίας πιθανόν πρόκειται να διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες, πιθανόν στο Ντονέτσκ ή στο Χάρκοβο.

Η διπλωματία των ΗΠΑ απέρριψε τις επικρίσεις για το γεγονός ότι στις συνομιλίες δεν συμμετείχαν οι αυτονομιστές.