Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, εκτίμησε πως η Ουκρανία αποσυντίθεται ως κράτος, τονίζοντας ότι στη Ρωσία, η οποία με τα γεγονότα στην Κριμαία «πέρασε τα όρια του επιτρεπτού» πρέπει να απευθυνθεί προειδοποίηση να μη συνεχίσει.

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ περίπλοκη για να μπορέσει να συνοψισθεί σε δύο προτάσεις, τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.

«Είναι κράτος και έθνος, η Ουκρανία το οποίο όλο αυτό τον καιρό ήταν σε διαδικασία γέννησης και τώρα μπροστά στα μάτια μας αποσυντίθεται» ανέφερε ο κ. Μιλάνοβιτς σε δηλώσεις του σε κροατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, προειδοποιώντας ότι κανένας δεν ελέγχει τη διαδικασία.

Η Κροατία, πρόσθεσε, «ευτυχώς» δεν μπορεί να υιοθετήσει ακραίες πολιτικές θέσεις, επειδή επιθυμεί να εργαστεί με τη Ρωσία, όσο αυτό είναι δυνατό.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός είπε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν ενιαία θέση όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Τα συμφέροντα είναι διαφορετικά, κυρίως τα εμπορικά συμφέροντα ορισμένων κρατών. Δεν είναι η ίδια κατάσταση και οι θέσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας ή της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, που είναι εξαρτώμενες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Κροατία είναι κάπου σε μία άνετη ζώνη» εκτίμησε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας υπενθύμισε ότι η Ρωσία πέρασε μία “φοβερή περίοδο” τη δεκαετία του 1990.

«Κατέρρευσε κάτι στον ψυχισμό των ανθρώπων που λειτουργούσε ως αυτοκρατορία, ανεξάρτητα αν ήταν κομμουνιστική, τα όρια ωθήθηκαν δραματικά προς τα ανατολικά, περισσότερο απ’ ό,τι σε 350 χρόνια και φυσιολογικά υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στους Ρώσους. Κι αυτό πρέπει να το δούμε» είπε.

Σε αυτή την απογοήτευση συνέβαλε και η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, που άρχισε, όταν «οι Σοβιετικοί οικειοθελώς αποσύρθηκαν από την ανατολική Ευρώπη».

«Με δεδομένο ότι βλέπω το θέμα ως Κροάτης και ως πρωθυπουργός της Κροατίας με μία σχετική απόσταση, νομίζω ότι μπορεί να γίνω αυστηρός. Δηλαδή, πρέπει να τους απευθυνθεί προειδοποίηση να μην το συνεχίσουν, αλλά ποιος είμαι εγώ, από τη θέση του Κροάτη πρωθυπουργού, να παραδίδω μαθήματα» επισήμανε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Παράλληλα, οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας πραγματοποίησαν άτυπες διαδοχικές συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ, που διεξάγονται σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος συζήτησης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Κοινή επιθυμία και των δύο πλευρών είναι να διευθετηθεί τάχιστα το πρόβλημα, στο πλαίσιο μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Κοινή μας βούληση είναι να υπάρξει μια εξισορροπημένη λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Μιχαήλ Γιεμελιάνωφ, που παραδέχτηκε ότι έγιναν συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο αρνήθηκε να πει περισσότερα για το περιεχόμενό τους, καθώς, όπως είπε, ήταν άτυπες.

Πάντως, ο κ. Γιεμελιάνωφ επέκρινε τη στάση τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν από την πλευρά τους ανεδαφικές προσεγγίσεις» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «θα θέλαμε να είναι πιο εξισορροπημένη η θέση τους».