Για τον κίνδυνο καταστροφής του προεδρικού μεγάρου της Παραγουάης εξαιτίας της επιδρομής τερμιτών στο κτίριο, προειδοποιούν αρχιτέκτονες στη χώρα.

«Καταστρέφουν τις ξύλινες κατασκευές, τα δάπεδα και τα ξύλινα καλύμματα, που στηρίζουν ορισμένα τμήματα του ανακτόρου», τόνισε ο αρχιτέκτονας Γκουστάβο Γκλάβινιτς, ενώ πρόσθεσε πως μεγάλο μέρος της δυτικής πτέρυγας του κτιρίου έχει υποστεί βλάβες.

Σύμφωνα με το BBC, o κ. Γκλάβινιτς προειδοποίησε επίσης ότι σε άλλα μέρη του κτιρίου που χρονολογείται από το 19ο αιώνα, όχι μόνο έχει δεχτεί επίθεση από τερμίτες αλλά και από νυχτερίδες.

«Το 2012, επενδύσαμε 5 εκατ. δολάρια για τη διάσωση αυτών των τμημάτων του παλατιού που στεγάζουν το προεδρικό γραφείο, το στρατιωτικό υπουργικό συμβούλιο και το δωμάτιο τελετών», ανέφερε ακόμη και πρότεινε τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της προσβολής των τερμιτών, μετακινώντας προσωρινά τα γραφεία από τη δυτική πτέρυγα σε παράρτημα.

Το μέγαρο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν, και αποτελεί την έδρα της κυβέρνησης και του γραφείου του προέδρου της χώρας Οράσιο Κάρτες.

Οι εργασίες κατασκευής του άρχισαν τη δεκαετία του 1850, υπό την διεύθυνση του Άγγλου αρχιτέκτονα Αλόνσο Τέιλορ, ωστόσο ολοκληρώθηκαν μόλις το 1892.