Οκτώ ακροβάτες τσίρκου τραυματίστηκαν την Κυριακή σοβαρά όταν έπεσαν από ύψος τουλάχιστον 8 μέτρων μπροστά στα μάτια των θεατών, μετά την κατάρρευση μιας υπερυψωμένης κατασκευής κατά τη διάρκεια παράστασης στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ.

Ακόμα 10 καλλιτέχνες τραυματίστηκαν εξαιτίας του ατυχήματος, το οποίο συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Οι ακροβάτες, όλες γυναίκες, είχαν μόλις αρχίσει την παράστασή τους, στην οποία αιωρούνταν από μία κατασκευή δεμένες από τα μαλλιά τους, όταν αυτή κατέρρευσε, δήλωσε ο Στίβεν Πέιν, εκπρόσωπος της εταιρείας υπεύθυνης για τη διοργάνωση των παραστάσεων του τσίρκου.

Οι γυναίκες κρέμονταν από διαφορετικά ύψη και έπεσαν από απόσταση τουλάχιστον 8 με 12 μέτρων. Μία ακροβάτης, η οποία εκείνη την ώρα βρισκόταν στο έδαφος, επίσης τραυματίστηκε σοβαρά, δήλωσαν αξιωματούχοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Επειδή οι γυναίκες ήταν δεμένες στον εξοπλισμό, από κάτω τους δεν υπήρχε δίχτυ ασφαλείας, δήλωσε ο Πέιν, ενώ παρά τους σοβαρούς τραυματισμούς τους δεν διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Όπως φαίνεται σε ένα βίντεο, το οποίο τράβηξε μία γυναίκα που είχε πάει στο τσίρκο με τα παιδιά της, οι ακροβάτες κατά την έναρξη της παράστασής τους κρέμονταν από ένα κυκλικό θόλο, ο οποίος συγκρατείτο από ένα καλώδιο. Μία ακροβάτης κρεμόταν σε χαμηλότερο ύψος από όλες τις άλλες.

Λίγες στιγμές αργότερα ο θόλος υποχώρησε και έπεσε με δύναμη στο έδαφος. Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης έσπευσε να βοηθήσει τους ακροβάτες, ενώ οι θεατές είχαν μείνει άναυδοι.

«Οι θέσεις ήταν γεμάτες» είπε η γυναίκα που είχε τραβήξει το βίντεο. «Υπήρχε ένας μεταλλικός δίσκος, ο οποίος κρεμόταν από την οροφή και φαινόταν ότι στηριζόταν από ένα και μόνο καλώδιο».

Οι θεατές νόμιζαν αρχικά ότι το ατύχημα ήταν μέρος της παράστασης, ωστόσο σύντομα συνειδητοποίησαν τι είχε συμβεί, είπε η γυναίκα.

Έρευνες έχουν ξεκινήσει προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς προκάλεσε το ατύχημα και αν η κατασκευή ήταν ασφαλής. «Η ασφάλεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, όχι μόνο για τους καλλιτέχνες μας αλλά για το προσωπικό και όλες τις οικογένειες που έρχονται να παρακολουθήσουν την παράσταση», δήλωσε ο Πέιν.