Γκουτέρες: Σε έναν κόσμο αφθονίας 690 εκατ. άνθρωποι δεν μπορούν να τραφούν

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε βιώσιμη και υγιεινή διατροφή για όλους»


ΚΟΣΜΟΣ
3:26
17/10/2020
Γκουτέρες: Σε έναν κόσμο αφθονίας 690 εκατ. άνθρωποι δεν μπορούν να τραφούν
2
loading

Σε έναν κόσμο αφθονίας, είναι μία σοβαρή προσβολή το ότι εκατοντάδες εκατομμύρια πηγαίνουν για ύπνο κάθε βράδυ πεινασμένοι, αναφέρει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως επισημαίνει ο κ. Γκουτέρες, περίπου 130 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν στα πρόθυρα της πείνας μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς και σημειώνει ότι «αυτοί θα προστεθούν στους 690 εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη δεν διαθέτουν χρήματα για να τραφούν». Την ίδια στιγμή, πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τα μέσα για μία υγιεινή διατροφή, προσθέτει.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας παρατηρεί ότι η πανδημία έχει εντείνει περαιτέρω τη διατροφική ανασφάλεια σε επίπεδο που δεν είχαμε δει για δεκαετίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ότι καθώς «γιορτάζουμε την 75ή επέτειο της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών και τα Τρόφιμα για τη Γεωργία, χρειάζεται να αυξήσουμε τις προσπάθειες για την υλοποίηση του οράματος των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης». Αυτό σημαίνει, όπως υπογραμμίζει, ένα μέλλον όπου όλοι, παντού, θα έχουν πρόσβαση στη διατροφή που χρειάζονται.

Ειδικότερα, τονίζει την ανάγκη «να κάνουμε τα συστήματα διατροφής πιο ανθεκτικά στην επιθετικότητα του κλίματος» και διαμηνύει ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε βιώσιμη και υγιεινή διατροφή για όλους και να ελαχιστοποιήσουμε τη σπατάλη τροφίμων». Χρειαζόμαστε συστήματα διατροφής που προσφέρουν αξιοπρεπή, ασφαλή νοικοκυριά για τους εργαζόμενους, αναφέρει περαιτέρω και σημειώνει ότι «έχουμε την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα πιο ανθεκτικό, δίκαιο και βιώσιμο κόσμο».

Διαβεβαιώνει ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα μέλλον όπου όλοι, παντού, έχουν πρόσβαση στη διατροφή που χρειάζονται, και κάθε μέρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει πως το φετινό βραβείο Nόμπελ Ειρήνης στο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην τροφή και την κοινή μας επιδίωξη για μηδενική πείνα και ανακοινώνει πως του χρόνου θα συγκαλέσει τη Σύνοδο Κορυφής για τα Συστήματα Διατροφής, «με στόχο να εμπνεύσουμε τη δράση προς αυτό το όραμα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Α.Τ

  Οι ισχυροί της γης μαζί με τα οικονομικά συμφέροντα αφήνουν λαούς ολόκληρους στην πείνα και την υποανάπτυξη, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, όπως και σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας.

 2. avatar Ντένις

  Και τι κάνετε «Φαρισαίοι υποκριτές» για να λύσετε το θέμα υπερπληθυσμού ;;;;
  Δεν ξέρετε μήπως ότι στις Υπανάπτηχτες Χώρες πολλαπλασιάζονται όπως τα κουνέλια ;
  Πως θα αντέξει ο Πλανήτης την υπερβολική αύξηση των ανθρώπων και την Υπερκατανάλωση των Φυσικών Πόρων ;;;
  Άμεση Λύση - εδώ και τώρα με προώθηση μεθόδων αντισύλληψης σε όλα τα Αφρικανικά και Ασιατικά Κράτη , με την βοήθεια των Κυβερνήσεων τους (πρόγραμμα Κίνας επί Μάο)- διαφορετικά αποκλεισμός τους και καμμιά βοήθεια οικονομική ή μετακίνηση πληθυσμού !
  Η γή κινδυνεύει και ο ΟΗΕ ΚΟΙΜΑΤΑΙ !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει