Ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι προηγείται με μεγάλη διαφορά στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, ενώ ο υποψήφιος του κόμματος αυτού και απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ εξασφαλίζει δεύτερη θητεία στο προεδρικό αξίωμα της χώρας.

Ο βουλευτές εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη της νέας Βουλής που αριθμεί 123 βουλευτές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η Κρατική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 62% των ψήφων, ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 42,8,%, έναντι 23,4 % που εξασφαλίζει η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων προηγείται το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 16 % και έπεται το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι με 7%.

Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, με καταμετρημένο το 56% των ψήφων, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ συγκεντρώνει ποσοστό 57%, έναντι 39,5% του υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε περίπου στο 61% για τις βουλευτικές και στο 56 % για τις προεδρικές εκλογές.

Προηγουμένως, με το που έκλεισαν οι κάλπες, ο αρχηγός του SDSM Ζόραν Ζάεβ γνωστοποίησε ότι η αντιπολίτευση δεν θα αναγνωρίσει τις πρόωρες βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές και το αποτέλεσμα τους, καταγγέλλοντας το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι δημιούργησε «αφόρητες» συνθήκες, ενώ ζήτησε και τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία όπως είπε, θα επαναφέρει τη “δημοκρατική τάξη στη χώρα και θα διοργανώσει νέες, ελεύθερες εκλογές”.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές της αντιπολίτευσης και ισχυρίστηκε ότι ο Ζόραν Ζάεφ αναζητεί άλλοθι για την βαριά ήττα του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές και του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές.