Σε ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Σερβίας η νέα κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και τα μέλη της ορκίστηκαν ενώπιον των αντιπροσώπων του λαού.

Την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση εξέφρασαν με την ψήφο τους 198 βουλευτές, 23 ψήφισαν κατά, 6 δήλωσαν παρών και 23 απείχαν της ψηφοφορίας.

Η νέα κυβέρνηση αριθμεί 19 μέλη συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού και των δύο υπουργών που δεν έχουν χαρτοφυλάκιο.

Ο πρωθυπουργός Αλεξανταρ Βούτσιτς στην προγραμματική του ομιλία εξήγγειλε μέτρα για την οικονομική εξυγίανση της χώρας. Η ενίσχυση της οικονομίας της αγοράς με την παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις και παράλληλα η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα θα αποτελέσουν τη βάση των μεταρρυθμίσεων ανέφερε ο κ. Βούτσιτς. Ανακοίνωσε δε τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα κατά 10% ως το πρώτο μέτρο που θα λάβει η κυβέρνηση του ενώ για τις συντάξεις ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις. Ο κ. Βούτσιτς ανήγγειλε, επίσης, την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού τηλεπικοινωνιών και εκατοντάδων δημόσιων επιχειρήσεων που είναι ζημιογόνες ή που, εδώ και δεκαετίες, βρίσκονται υπό καθεστώς πτώχευσης τονίζοντας ότι «ο ιδιωτικός τομέας θα αποτελέσει την ατμομηχανή της σερβικής οικονομίας». Ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην οικονομία και υποσχέθηκε ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχει διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση της.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι θα ενδυναμωθούν οι προσπάθειες για να καταστεί η χώρα πλήρες μέλος στο άμεσο μέλλον. «Καλύτερη οργάνωση κρατών από την Ε.Ε. δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, στην ομιλία του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι «θα ήταν ανήθικο από την πλευρά της σερβικής κυβέρνησης να κατακρίνει τη συμπεριφορά της Ρωσίας» σημείωσε ωστόσο ότι «η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας μέλους του ΟΗΕ». Μιλώντας για το Κόσοβο επανέλαβε ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου αλλά θα επιδιώξει τη συνεργασία με τους Αλβανούς στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 16 Μαρτίου έλαβε ποσοστό 48,35% και κατέλαβε 158 από τις 250 έδρες στη σερβική βουλή. Στην κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς συμμετέχει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας (SPS) του πρώην πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς που κατέχει 44 έδρες στο σερβικό κοινοβούλιο. Στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχει επίσης και το μειονοτικό κόμμα των Ούγγρων της Βοϊβοντίνας (SVM) που εκπροσωπείται με εννέα έδρες στο κοινοβούλιο.

Τα μέλη της κυβέρνησης της Σερβίας:

Αλεξάνταρ Βούτσιτς – Πρωθυπουργός

Ίβιτσα Ντάτσιτς – Α΄ αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών

Ζόρανα Μιχαϊλοβιτς – αντιπρόεδρος και υπουργός Κατασκευών, Συγκοινωνιών και Υποδομών

Ράσιμ Λιάγιτς – αντιπρόεδρος και υπουργός Εμπορίου, Τηλεπικοινωνιών και Τουρισμού

Κόρι Ουντοβίτσκι – αντιπρόεδρος και υπουργός δημόσιας διοίκησης και τοπικής Αυτοδιοίκησης

Λάζαρ Κρίστιτς – υπουργός Οικονομίας

Ντούσαν Βούγιοβιτς – υπουργός Οικονομικών

Σνέζανα Μπογκοσάβλιεβιτς – υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος

Αλεξάνταρ ‘Αντιτς – υπουργός Ορυκτού πλούτου και Ενέργειας

Νίκολα Σελάκοβιτς – υπουργός Δικαιοσύνης

Σίρτζιαν Βέρμπιτς – υπουργός Παιδείας, Επιστημών και Τεχνολογικής ανάπτυξης

Ζλάντιμπορ Λόντσαρ – υπουργός Υγείας

Ίβαν Τάσοβατς – υπουργός Πολιτισμού και Ενημέρωσης

Αλεξάνταρ Βούλιν – υπουργός Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων

Μπράτισλαβ Γκάσιτς – υπουργός ‘Αμυνας

Νεμπόισα Στεφάνοβιτς – υπουργός Εσωτερικών (σ.σ. Δημόσιας τάξης)

Βάνια Ουντόβιτσιτς – υπουργός Νεότητας και Αθλητισμού

Βέλιμιρ Ίλιτς – υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου

Γιάντρανκα Γιοκσίμοβιτς – υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου – αρμόδια για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.