Τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεχάρη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την εκλογή του στην πρωθυπουργία της Σερβίας και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στην οικονομική σταθεροποίηση της χώρας.

«Ο σερβικός λαός σας ανέθεσε σαφή εντολή και την τεράστια ευθύνη ως κεντρική προτεραιότητα η κυβέρνησή σας να συνεχίσει την πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων» σημείωσε ο κ. Μπαρόζο στο συγχαρητήριο μήνυμά του.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε ότι η νέα κυβέρνηση συγκροτήθηκε τον πρώτο χρόνο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που είναι μία σημαντική στιγμή για τις σχέσεις της Σερβίας με την ΕΕ.

«Η Σερβία έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα την πορεία προς την ΕΕ και είμαι πεπεισμένος ότι υπό την αποφασιστική ηγεσία σας θα καταφέρει να απαντήσει σε βασικές μελλοντικές προκλήσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Μπαρόζο ως βασικές προκλήσεις ανέφερε την καλή λειτουργία όλων των δημοκρατικών θεσμών, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την έμπρακτη βελτίωση της προστασίας όλων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Σερβία είναι αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες» σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η Σερβία είναι βασικός παράγοντας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Μπαρόζο και κάλεσε τον κ. Βούτσιτς να συνεχίσει να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής και κυρίως στη διαδικασία της συμφιλίωσης.

«Σε αυτό το πλαίσιο σας καλώ να συνεχίσετε τις γενναίες προσπάθειες στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα» υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο, συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η διαδικασία της εξομάλυνσης προχωρούν «χέρι-χέρι».

Τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη Σερβία χαιρέτισε και ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα, Γέλκο Κάτσιν, ο οποίος εξέφρασε την προσδοκία οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να συμβάλουν στην ταχεία οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

«Η Σερβία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες οικονομικές προκλήσεις και γι αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τέθηκε ως προτεραιότητα στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού» ανέφερε ο κ. Κάτσιν.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία ανέφερε ακόμη ότι το κράτος δικαίου αποτελεί κεντρική και βασική πτυχή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ προσθέτοντας ότι η Σερβία μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, αλλά η τελική έκβαση εξαρτάται από τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Σερβία μπορεί να αιφνιδιάσει τους πάντες αν προσηλωθεί πλήρως σε αυτή τη διαδικασία» υπογράμμισε ο κ. Κάτσιν.