Σομαλός βουλευτής σκοτώθηκε σήμερα από έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει ισλαμιστές μαχητές στο αυτοκίνητό του στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα οργάνωση αλ Σαμπάαμπ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως έβαλε τη βόμβα για να τιμωρήσει τους βουλευτές για την υποστήριξή τους στις ξένες δυνάμεις στη χώρα – και απείλησε ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις.

Η έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκαν επίσης άλλος ένας βουλευτής και ένας πολίτης σύμφωνα με την αστυνομία, σημειώθηκε την επομένη της έναρξης από τον πρόεδρο Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ τριήμερης διάσκεψης για τη βελτίωση της ασφάλειας στη ρημαγμένη από τον πόλεμο πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος Μοχάμουντ χαρακτήρισε τη δολοφονία του βουλευτή Ισαάκ Μοχάμεντ Ρινόκο «άνανδρη επίθεση» η οποία δεν θα εκτροχιάσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από τη θέση του οδηγού και εξερράγη ενώ ο Ρινόκο οδηγούσε στην περιοχή Χάμαρ Ουέιν του Μογκαντίσου, δήλωσε ο λοχαγός της αστυνομίας Χουσέιν Νουρ.

Η Αλ Σαμπάαμπ δήλωσε στο Reuters πως η επίθεση ήταν η τιμωρία για τους Σομαλούς βουλευτές που ενέκριναν την «εισβολή των χριστιανών στη Σομαλία», μια αναφορά στην υποστήριξη που λαμβάνει το Μογκαντίσου από δυτικές κυβερνήσεις και μέλη της Αφρικανικής Ένωσης που έχουν στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν τους αντάρτες.

«Σκοτώσαμε τον βουλευτή και θα συνεχίσουμε να τους σκοτώνουμε», δήλωσε ο Σέιχ Αμπντιάσις Αμπού Μουσάμπ, εκπρόσωπος για όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Σαμπάαμπ.

Η Αλ Σεμπάαμπ εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα το 2011, επισημαίνει το ΑΜΠΕ, αλλά από τότε ξεκίνησε  βομβιστική εκστρατεία στην προσπάθεια να ανατρέψει την κυβέρνηση και να επιβάλει τη δική της εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

(φωτογραφία αρχείου)