Η πανδημία της νόσου Covid-19 ευνόησε την άνοδο του κυβερνοεγκλήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως σε ό,τι αφορά τα περιεχόμενα παιδικής πορνογραφίας και τις απάτες μέσω του Διαδικτύου, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία Europol.

«Οι εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν σύντομα την πανδημία για να επιτεθούν στα ευάλωτα άτομα», σε ένα πλαίσιο όπου η καραντίνα ώθησε τους χρήστες να στραφούν προς το διαδίκτυο «σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα», σημειώνει η Europol, σε ένα δελτίο τύπου και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι διαδικτυακές απάτες έχουν «αναδειχθεί στην ιδανική στρατηγική για τους κυβερνοεγκληματίες που επιδιώκουν να πουλήσουν αντικείμενα, τα οποία, σύμφωνα με αυτούς, θα εμπόδιζαν ή θα θεράπευαν την Covid-19», επισημαίνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που εδρεύει στη Χάγη, κι η οποία δημοσιεύει κάθε χρόνο μια έκθεση για την κυβερνοεγκληματικότητα.

Το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (“phishing”) παραμένει μια «αποτελεσματική απειλή», με τους εγκληματίες να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο «εξελιγμένες» μεθόδους, σύμφωνα με την Europol.

Η Europol παρατήρησε επίσης στην κορύφωση της κρίσης μια «σημαντική αύξηση» της ανίχνευσης υλικών στο διαδίκτυο που δείχνουν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, με την προβολή τέτοιων περιεχομένων να καθίσταται «ακόμα πιο πολύ δημοφιλή σε σχέση με το σύνηθες», λόγω των περιορισμών στα ταξίδια.

«Η πανδημία του νέου κορονοϊού επιβράδυνε πολλές πλευρές της φυσιολογικής ζωής μας. Όμως, δυστυχώς, επιτάχυνε την εγκληματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο», υπογραμμίζει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον, σε ένα δελτίο τύπου.

«Το οργανωμένο έγκλημα εκμεταλλεύεται τους ευάλωτους ανθρώπους, δηλαδή ανθρώπους που μόλις βγήκανε στην ανεργία, εκτεθειμένες επιχειρήσεις ή το χειρότερο όλων παιδιά», συμπλήρωσε η Επίτροπος, τονίζοντας το πόσο «επείγον» είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τη μάχη κατά της κυβερνοεγκληματικότητας.