Να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουκρανίας, ζήτησε σήμερα από τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μην επιτρέποντας στην Δύση όπως ο ίδιος σημείωσε, να χρησιμοποιήσει μη κυβερνητικές οργανώσεις στη χώρα για «καταστροφικούς» σκοπούς.

Τα σχόλια αυτά του Ρώσου προέδρου αντανακλούν την χρονίζουσα ανησυχία του ότι η Δύση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις ΜΚΟ για να πυροδοτήσει την αμφισβήτηση στην Ρωσία, παρά την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στις οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό στην Ρωσία μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που είχαν γίνει εναντίον του τον χειμώνα του 2011-12.

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης την FSB, κύριο διάδοχο των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών KGB, να μην μειώσει την προσοχή της για επιθέσεις μαχητών μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι και να ενισχύσει την επαγρύπνησή της στην Αρκτική και στον νότο για την πρόληψη επιθέσεων στην Ρωσία.

«Πρέπει να κάνουμε σαφώς τον διαχωρισμό μεταξύ της νόμιμης δραστηριότητας της αντιπολίτευσης, όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική χώρα, και στον εξτρεμισμό, ο οποίος οικοδομείται στηριζόμενος στο μίσος, υποκινώντας τον εθνικό και τον διεθνή διχασμό και αψηφώντας τον νόμο και το Σύνταγμα», σημείωσε ο Πούτιν σε συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της FSB.

«Πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε την διαφορά ανάμεσα στους πολιτισμένους αντιτιθέμενους στις αρχές και στην εξυπηρέτηση ξένων εθνικών συμφερόντων που βλάπτουν την χώρα μας», πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τις οποίες επικαλούνται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Δύση ότι υποστήριξε τις διαδηλώσεις στο Κίεβο οι οποίες ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η Δύση έχει απορρίψει αυτές τις κατηγορίες.