Σε άθλιες συνθήκες σε αυτοσχέδιο καταυλισμό στο Καλαί της Γαλλίας ζουν εκατοντάδες μετανάστες που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να περάσουν απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία.

Εκτιμάται πως είναι περισσότεροι από 600 οι άνθρωποι που ζουν σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι, σε συνθήκες ανύπαρκτης υγιεινής, σε έναν καταυλισμό που θυμίζει αυτόν του Sangatte που έκλεισε το 2002, σημειώνει η Daily Mail.

Μετά το κλείσιμό του η Βρετανία δέχθηκε εκατοντάδες μετανάστες, έπειτα από συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση ενώ ο
αριθμός των αιτούντων άσυλο που ζούσαν στο Καλαί μειώθηκε στους 100 έως το 2012.

Ωστόσο τα δύο τελευταία χρόνια ο αριθμός τους εξαπλασιάστηκε και πλέον οι γαλλικές οργανώσεις που είναι επιφορτισμένες με τη φροντίδα τους λένε πως δυσκολεύονται να βρουν φαγητό για όλους.

Ο κεντρικός «καταυλισμός» βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο από όπου αποπλέουν τα φέρι για το Ντόβερ και περιλαμβάνει 135 σκηνές, στις οποίες ζουν τουλάχιστον δύο με τρεις ανθρώπους. Υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι καταυλισμοί στη γύρω περιοχή.

Οι σκηνές δεν αποτελούν προφανώς ιδανική στέγη ενώ οι καταυλισμοί είναι γεμάτοι απορρίμματα. Οι εκατοντάδες μετανάστες, που αναζητούν την ευκαιρία να επιβιβαστούν σε κάποιο φορτηγό με προορισμό τη Βρετανία, μοιράζονται τρεις φορητές τουαλέτες. Δεν υπάρχουν υποδομές για να κάνουν μπάνιο ενώ το συρματόπλεγμα του λιμανιού χρησιμεύει για το… άπλωμα ρούχων.

Κάθε μεσημέρι μέλη γαλλικών φιλανθρωπικών οργανώσεων μοιράζουν φαγητό που προέρχεται από δωρεές, αλλά με τον καιρό οι ανάγκες αυξάνονται και οι προσφορές περιορίζονται.

«Έχω δει άνδρες να παλεύουν για το φαγητό, μερικές φορές παλεύουν επειδή βαριούνται, είναι φοβερό», δηλώνει ο 28χρονος Mahade Katab που ζει στον καταυλισμό.

Ο αντιδήμαρχος του Καλαί Philippe Mignonet εκτιμά πως κατά μέσο όρο από δέκα έως τριάντα άνθρωποι περνούν τα σύνορα κάθε μέρα και καλεί τη Βρετανία να συμβάλει αυξάνοντας την αστυνομική παρουσία στην περιοχή.


Δείτε τις φωτογραφίες