Με δοξολογίες, παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, ο κυπριακός ελληνισμός τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία όπου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Για το νόημα της επετείου μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος τόνισε ότι η ενότητα είναι ένα διαχρονικό μήνυμα, που με δύναμη και καθαρότητα εκπέμπει η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, 1940.

«Όταν οι Έλληνες ενωμένοι έδωσαν αγώνες, μεγαλούργησαν, ενώ όταν διασπάστηκαν και συγκρούστηκαν μεταξύ τους, έζησαν ανείπωτες τραγωδίες και καταστροφές», σημείωσε.

Μετά τη δοξολογία, πραγματοποιήθηκε παρέλαση μπροστά από το οίκημα της πρεσβείας της Ελλάδος, την οποία άνοιξαν Κύπριοι βετεράνοι του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που πολέμησαν το ’40 δίπλα από τους Έλληνες στρατιώτες .

Το χαιρετισμό της παρέλασης, στην οποία πήραν μέρος φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, πρόσκοποι, οδηγοί και εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων, δέχθηκαν ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Βασίλειος Παπαϊωάννου.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, σε μηνύματα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, μίλησε για τα ιδανικά και οι αξίες, που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην αντίσταση.

«Ο ελληνικός λαός», αναφέρει ο κ. Χριστόφιας, στο μήνυμά του προς τον πρόεδρο Παπούλια, «απέδειξε στην πράξη ότι η ειρήνη, η ελευθερία και η δημοκρατία κατακτώνται με αγώνες και θυσίες

Η σημερινή εβδομηκοστή επέτειος της έναρξης της αντίστασης κατά του φασισμού είναι ημέρα τιμής και συνάμα ημέρα μνήμης»

Στο μήνυμά του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος Χριστόφιας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για επίτευξη των κοινών στόχων σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας εκφράζει ειλικρινείς ευχαριστίες για τη συνεπή στήριξη και την αμέριστη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού, στον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου.